D’ække mere øl!

De som har levd en stund husker kanskje Carsten Byhrings famøse replikk i den norske filmklassikeren Hvis det dukker opp flere lik, er det bare å ringe: “D’ække mere øl”. Mens Aud Schønemann kjemper for livet flere etasjer over, der en morder går løs, sitter han nede i vaktmesterleiligheten, plantet foran TV, med en ølkasse plassert under godstolen. Først når dramaet er vel overstått, klyver han opp alle trappene for å finne sin hustru. Ikke for å høre hva som har skjedd, men for å be henne kjøpe mere øl.

“D’ække mere øl”. Slik er situasjonen hos oss også akkurat nå. Da snakker jeg om øl kjøpt i utlandet, til en langt rimeligere pris enn i Norge. Men jeg skriver ikke dette i et ledd for å få Erna til å åpne grensene mot Sverige, der både øl og bacon koster adskillig mindre enn hva som forlanges i Norge, men for å bidra til å synliggjøre en betydelig handelslekkasje. Coronapandemien har muligens fått enkelte til å drikke mere, men den har også tvunget forbrukerne til å kjøpe sin børst i Norge. Både dagligvarehandelen og Vinmonopolet rapporterer om en betydelig økning i salget.

“D’ække mere øl”. Vi nordmenn drar tradisjonelt til Sverige for å kjøpe øl. Svenskene, på sin side, drar til Danmark, der ølet er enda billigere. Danskene drar derimot til Tyskland – og tyskerne drar til Polen. Hvor polakkene drar for å hamstre rimelig øl, vites ikke. Kanskje brygger de det selv, for alt jeg vet. Hva jeg imidlertid vet er at mange drikker øl og at de ønsker å kjøpe det til lavest mulig pris.

“D’ække mere øl”. Det koster en del i bensinutgifter å kjøre bil til Sverige for å hamstre øl. Dersom norske myndigheter hadde satt ned alkoholavgiften til et noenlunde akseptabelt nivå, ville garantert jeg – og kanskje flere med meg – like gjerne kjøpt ølet vårt i nærmeste dagligvarehandel. Det hadde vært både mye mer praktisk for alle, for ikke å snakke om langt mer miljømessig i den store sammenheng. Det er ikke nødvendigvis snakk om å ha like lave priser som i Sverige, men såpass lave priser at folk flest ikke finner det bryet å dra over grensen.

“D’ække mere øl”. Før 17. mai var jeg innom Vinmolopolet for å kjøpe bobler. Damen i kassen kunne rapportere om merkbar oppgang i salget av alkohol. Hun var hjertens enig med meg i at det er på høy tid å sette ned avgiftene, slik at Norge kan få fortjenesten, ikke Sverige. Til og med norsk akevitt er faktisk biligere i Sverige enn i Norge!

“Dække mere øl”. Vi er blitt nødt til å krype til korset. Vi har blitt tvunget til å kjøpe børsten i Norge. Det svir så det holder i lommeboken, men vi drikker ikke mindre øl av den grunn. Jeg håper imidlertid at de som driver i bransjen benytter anledningen til å påvirke Erna & Co til å redusere avgiftene til et nivå, der norske produsenter sitter igjen med gevinsten, ikke utenlandske.

“Dække mere øl”. Det er på tide å fylle opp lageret. I så måte vil jeg anbefale en Frydenlund IPA. Skål!

marita.synnestvedt@gmail.com

13 comments

 1. Jeg har 30 6packer med CB her. Kjøpt på Color Line (Kristiandsand-Hirtshals) tobakk, bacon og plenty mer også. Under halve prisen av hva Avgiftspartiet og Krf har beskattet oss skattebetalere med.

  Like

 2. Bensin/diesel = frihet. Strøm = ?
  Når sumpa plutselig finner ut at det er «strømkrise»…hva skal da dildobileierne kjøre på?

  Like

 3. Hadde jeg vært bonde ville jeg ha anlagt en biggal dieseltank nedgravd. 10000 liter eller mer. Mye mer. Helst det siste.
  Da kunne jeg fritt ha kjørt hvor jeg ville mens dildoaparatene sto stille.

  Like

  • Jeg er enig med deg i at Krf har altfor mye makt i forhold til oppslutning. Men det er de andre partiene, de som hestehandler med Krf, som tillater det. Men kanskje er norske politikere like mye på reisefot som jeg er. Normalt er det ikke noe problem å hente inn varer fra utlandet. Vi trenger altså ikke Vinmonopolet.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.