Begrepet rasisme opprettholder troen på at mennesker er inndelt i raser

NorgeEttersom raseinndeling har skapt flere problemer enn løsninger hva mennesker angår, fant biologer ut at man like godt kunne droppe hele begrepet: Mennesker er mennesker.

I forrige uke ble det opprettet en Facebook-gruppe som krevde politikeren og samfunnsdebattanten Shoaib Sultans avgang som leder av årets 17.mai-komité i Oslo. Begrunnelsen var at 17.mai-komitéen burde ledes av en etnisk norsk person. Shoaib Sultan har aner i Pakistan, men har i hele sitt (voksne) liv vært en aktiv og positiv bidragsyter i norsk samfunnsliv. Som sådan burde han være mer enn godt nok kvalifisert til å lede 17.mai-komitéen.

I helgen ble det tatt til motmæle gjennom opprettelsen av en ny Facebook-gruppe: Vi som støtter Shoaib Sultan! Ja til et inkluderende Norge! På kort tid samlet gruppen i underkant av 4000 medlemmer. Blant de mange støtteerklæringene forekom også uttrykket rasisme – som om Shoaib Sultan skulle tilhøre en annen rase enn sunnmøringer eller svensker. Selv på den tid rase ble brukt for å klassifisere mennesker, tilhørte både indere, iranere og pakistanere den kaukasoide rase, altså samme rase som norske. Ettersom raseinndeling har skapt flere problemer enn løsninger hva mennesker angår, fant biologer ut at man like godt kunne droppe hele begrepet: Mennesker er mennesker. Når noen fortsatt bruker rasisme om mennesker, opprettholder man samtidig en tro på at mennesker fremdeles er inndelt i raser, omtrent på samme måte som Norsk Kennelklubb kategoriserer hunder.

Vi skal selvfølgelig bekjempe alle former for negativ diskriminering, hva f eks angår kjønn, alder, hudfarge, seksuell legning, religiøsitet, hudfarge, funksjonsnedsettelse osv. Men begrepet rasisme kan vi legge bak oss: Shoaib Sultan er en av oss.

marita.synnestvedt@gmail.com

6 comments

 1. […] RK Østlandssendingen – Støtter Shoaib Sultan Facebook – Vi som støtter Shoaib Sultan! Ja til et inkluderende Norge! NRK Østlandssendingen – Oppfordret til å ta med våpen i barnetoget Vepsen – Massiv støtte til Sultan Dagsavisen – Nye meninger – Jeg,- et sinna barn av regnbuen Tøvsugeren – Ta med balltre og atomvåpen… Utrop.no – Svertekampanje med tydelig formål Rett fra Levvra – Begrepet rasisme opprettholder troen på at mennesker er inndelt i raser […]

  Like

 2. Ikke vanskelig å samle 100 000 støttspiller når man har monopol på medier, har økonomisk støtt fra mange kanter , og er hjertløs menneske. Alle samfunnets avskum, ekstrem venstre, ekstrem høyre, narkoman, blir tiltrykket av den forferdlig og anti human, anti kvinner, og anti frihet idelogie forkledd som en religion.

  Like

   • Mitt svar var til argumenten” ny Facebook-gruppe: Vi som støtter Shoaib Sultan! Ja til et inkluderende Norge! På kort tid samlet gruppen i underkant av 4000 medlemmer. “-
    Det er medier som danner menninger , enten sympati eller avsy. Vi er vitne at medier klarer å danne blant fredelig befolkninger, sympati for tilhenegere av en kriminelle ideologie, mens ofrene for den ideologien forkeldd som religion er ignorerte. Hvis man har noe samvittighet, kan lett observere dette til og med i den bloggen.

    Like

    • Jeg er selv medlem av denne Facebook-gruppen. Shoaib Sultan og jeg er medlem av samme politiske parti. Jeg ser på ham som en norsk engasjert samfunnsborger som har bidratt positivt. Eventuell religiøs tilhørighet, hudfarge, seksuell legning mv er i denne sammenheng uinteressant. På samme måte som vi ikke funderer så mye på hvorvidt Jens Stoltenberg er homo eller scientolog tenker jeg heller ikke på hva som måtte ligge bak andre menneskers politiske engasjement. Det viktigste er engasjementet – selv om vi måtte være uenige.

     Da Jo Benkow døde for kort tid siden, ble han plutselig mer jøde og mindre politiker, i hvert fall i følge NRKs nyhetssendinger. Jeg skrev om dette også. I offentlig sammenheng var Jo Benkow en respektert Høyre-politiker. Vi som vokste opp med ham som dette hadde null peiling på at han tilhørte en annen religion enn det som var vanlig i Norge på den tid, nemlig kristendommen. På den måten oppfattet jeg alltid Jo Benkow som en av “oss”, aldri som en av “dem”.

     Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.