Forbudet mot utendørs overnatting har flere sider

romleirNår rumenske tiggerfølger slår rot i en park eller et annet utendørs område, hindrer de samtidig andre i å kunne benytte seg av området. Det følger også søppel og ekskrementer med dem.

Byrådet i Oslo har (omsider) fattet et vedtak om forbud mot utendørs overnatting, biler inkludert. Av dem som stemte i mot forslaget var mitt eget foretrukne parti, Miljøpartiet de Grønne (MDG). ”Dette er ikke noen annet enn stigmatisering av den svakeste gruppen i Norge” uttalte Harald A. Nissen, nasjonal talsperson og bystyremedlem, i denne forbindelse. Det har han etter min mening både rett og urett i. Forbudet kommer som følge av (rumenske) tiggere, særlig romfolk, som slår leir i parker og bakgårder. Sånn sett kunne forbudet vært direkte rettet mot romfolk, hvilket man ikke kan gjøre, for da ville det bli oppfattet som diskriminerende. Men de er altså ikke norske. De er et annet lands problem. Deriblant Romania, som også har fått EU-midler til tiltak rettet mot romfolk.

Når rumenske tiggerfølger slår rot i en park eller et annet utendørs område, hindrer de samtidig andre i å kunne benytte seg av området. Det følger også søppel og ekskrementer med dem. Botanisk hage på Tøyen har f eks måttet holde stengt for å rydde opp etter dem. Selv har jeg passert fredete skogsområder som tiggerne nylig har forlatt. Det ligger så mye søppel etter dem at jeg ikke vil nøle med å kalle det for miljøkriminalitet. At man kommer fra Romania for å tigge i Norge skal ikke frita noen for å oppføre seg som folk. Det innebærer blant annet å oppsøke et offentlig toalett og ikke gjøre sitt fornødne der det måtte passe dem. Som hundeeier er jeg forpliktet til å ta opp ekskrementene etter ham. Det samme burde gjelde mennesker. For hvor ekkelt er det ikke at barn tråkker oppi dritten?

Forbudet mot utendørs overnatting kommer derfor også som en lettelse for alle som må ta jobben med å rydde opp etter tiggere. Eller andre som ønsker å benytte seg av Oslos grøntarealer uten å måtte vasse i søppel og avføring. Jeg tror ikke noen vil bli arrestert for å duppe av på en benk i en park. Det er de som slår rot og ikke rydder opp etter seg man vil til livs. Med andre ord en slags Rusken satt i system. Det bør vi alle være glade for.

marita.synnestvedt@gmail.com

3 comments

 1. Jeg er helt enig i at det ikke går an at en så stor tilreisende gruppe bruker områder i byen til overnatting og do. Det er klart av de legger igje masse søppel – hvor skal de ellers gjøre av det???!! De har trolig ikke særlig god boevne og er kanskje ikke vant til å rydde opp etter seg. Jeg har prøvd å informere meg noe angående romfolk. Ettrsomjeg forstår har mange av de som kommer til Norge noe penger, det må de jo ha for å kunne komme hit og leve her. Inntil vi (staten, kommunen, vi andre) har bestemt oss for hvordan vi skal takle denne tilreisende gruppen, synes at det bør opprettes campingplasser der de kan bo MOT BETALING. Her kan folk registreres, (det må vel alle campingturister? ) og få informasjon om hvilke plikter og rettigheter de måtte ha i Norge.

  Like

  • Det er forskjell på de tilreisende tiggerne. I fjor bodde noen på Ekeberg Camping. Og det er selvfølgelig helt greit. Byen har flere andre campingplasser hvor man kan bo for en billig (?) penge.

   Jeg for min del stiller et stort spørsmål ved hvor fattige mennesker som kan pendle til og fra Norge flere ganger i løpet av et år virkelig er. Alle har de også mobiltelefon som er flittig i bruk.

   Jeg vil ikke ha noe tiggerforbud – jeg ønsker i utgangspunktet så få forbud som mulig – men synes at giverne heller bør gi til enkeltpersoner og organisasjoner som bidrar til at folk skal kunne livnære seg selv med arbeid, ikke tigging.

   Like

 2. Jeg har hørt at en del prester (og andre?) skal overnatte utendørs i Oslo natt til tirsdag i solidaritet med romfolk som ikke lenger får bruke byens parker og portrom som boliger. Det spørs om prestene vil bli tauet inn.

  Jeg har også lest at forbudet om utendørs overnatting også må gjelde for folk som ligger i kø over natten (eller i flere dager) for å få tak i kino- og konsertbilletter. I den grad de griser til bør forbudet også gjelde dem.

  Sånn sett kunne vi kanskje ha klart oss uten denne nye loven. Det er under alle omstendigheter forbudt å grise til.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.