Eurovision Song Contest 2013 – dagen derpå

MGPDet var lenge usikkert hvem som skulle gå av med seieren.

Nesten før sendingen hadde kommet i gang kunne man frykte at vi hadde en vinner. From Russia with love opptrådte med skyhøy hold-lighteren-i-været-faktor. Og vi fikk en umiddelbar opplevelse av å kunne redde verden der og da, bare vi alle tok hverandre i hendene og holdt dem der.

Heldigvis serverte flere av deltakerne greie nok låter slik at det kunne bli en reell konkurranse ut av det, hvilket også stemmegivningen gav uttrykk for. Det var lenge usikkert hvem som skulle gå av med seieren. Og sett fra mitt ståsted: Masse forskjellig musikksmak, en del kompis-stemmer, alternativt begge deler. På den annen side pleier jo vi skandinaver også å stemme på hverandre. Selv falt jeg imidlertid pladask for den rumenske vampyren med sin falsett og transseksuelle budskap. Og det ikke bare fordi jeg kan spore mine aner tilbake til Transilvania. Jeg har alltid hatt sans for det mørke og det dramatiske.

Norges isdronning leverte også varene. Bare så synd hun opptrådte som en av de siste. De som på forhånd hevdet at vi har lettere for å huske de siste sangene som blir sunget enn de første, har utvilsomt rett i det. For da det svenske vertskapet presenterte oss for fjorårets vinner under stemmepausen, ble i hvert fall jeg klar over likhetstrekkene mellom årets norske og fjorårets svenske bidrag. Hvem liker vel å få servert samme rett to år på rad?

Norsk koldtbord kunne uansett ikke måle seg med danskenes fyrige tinnsoldater og ildfulle havfrue. Hun gikk da også rett til hjerte hos mange nok til å kunne stikke av med seieren selv før de siste landene hadde avgitt sine. Det var først da den ellers så kontrollerte regien glapp en smule etter en ellers flott og fornøyelig sending. Kom ikke og fortell meg at svensker ikke har både humor og selvironi.

Danskene stakk av med den formelle seieren i årets Eurovision Song Contest. Årets sommerslager er det likevel Hellas som vil stå for: Alcohol is free!

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.