Grottenveien 1

grottenveien 1Som den nysgjerrige nabo (kikker) jeg er, har jeg selvfølgelig vært innom alle leilighetene og glodd.

Da eiendommen ble lagt ut for salg for ca halvannet år siden, var jeg overbevist om at en utbygger ville snappe den til seg, rive ned det eksisterende huset og sette opp blokker, rekkehus eller sammenkjedete eneboliger, og utnytte arealet maksimalt innenfor hva lover og regler, dispensasjoner og naboklager tillater – for det er det som skjer rundt om på det tidligere ærverdige villaområdene Bekkelaget, Nordstrand og Ljan. Det kom derfor som en positiv overraskelse da det viste seg at TV2 hadde kjøpt eiendommen for å pusse den opp i en serie fra virkeligheten. Da stod i hvert fall ikke huset for fall.

Grottenveien 1 har aldri vært noen ærverdig (sjarmerende) bevaringsverdig villa, men en enkel bolig i tre, med full kjeller og loft, brukt som generasjonsbolig. Man kan trygt si at eiendommen var et oppussingsobjekt. Hvilket også deltakerne i serien nok fikk erfare til fulle mens den norske vinterkulden herjet som verst. Den tidligere tomannsboligen skulle nemlig deles opp i fire leiligheter, to på 62 m² og to på 61 m² – i henhold til en idé om fire par, fire ulike stiler. De ferdig oppussede leilighetene ble nylig lagt ut på Finn.no med en pisantydning om 3 490 000,- for de minste og 3 890,- de største. Det har allerede vært visning og nå gjøres det tydeligvis klart for den store budrunden. Hvilken leilighet går for mest?

Som den nysgjerrige nabo (kikker) jeg er, har jeg selvfølgelig vært innom alle leilighetene og glodd. Det første som slo meg var at de alle sammen vær forbausende like. Man skulle tro de hadde brukt det samme byggevarefirmaet og tittet i de samme interiørbladene. Fire ulike stiler var derfor en sannhet med betydelige modifikasjoner. Dernest at de opprinnelige vinduene var blitt byttet ut med smårutete vinduer, men ikke ekte sprosser. Etter min mening får man da heller være. Enten ekte vare eller så får man gå for noe helt annet.

Det neste som slo meg var at samtlige deltakere hadde gjort hva de kunne for å innsnevre antall m² ved å kasse inn og kasse ned (senke), slik at dukkestuepreget ble enda tydeligere. Det hjalp heller ikke at enkelte av rommene var overfylte med møbler og gjenstander. Jeg trodde at grunnregel nr 1 var å gi potensielle kjøpere en følelse av nok plass og potensial. Den regelen var blitt neglisjert her.

Alle hadde gått for en åpen kjøkkenløsning, hvilket er det eneste fornuftige å gjøre i små leiligheter. Men hvorfor innskrenke den opparbeidete plassen med en diger øy med stoler rundt midt i kjøkkenet? Og hva er hensikten med to vaskeservanter i baderom der det knapt nok er plass til at én person av gangen kan få områdd seg? Den oppskrytte panoramautsikten over fjorden var det også så som så med. Den finnes ikke sett fra første etasje. Her ser man bare rett inn i naboens carportanlegg. Det samme gjør man i grunnen i annen etasje. I hvert fall hvis man er 1.63 cm på strømpelesten (eller lavere) og sitter ned på en stol ved kjøkkenvinduet. Min umiddelbare konklusjon er derfor: Gå forbi. Løp heller og kjøp en leilighet på Brattlikollen, Karlsrud, Lambertseter eller Bergkrystallen. Her får man (fremdeles) langt flere m² for pengene og ofte mye penere utsikt.

Har serien vært vellykket? Jeg vet ikke. Jeg kjenner ikke seertallene. Jeg har heller ikke helt skjønt hvordan den har fungert. F eks i forhold til hvem som har vunnet hver enkelt romkonkurranse. Er det blitt vist på TV en annen dag? Av oppriggingen utenfor huset kan det synes som om man klargjør for direktesending av den store budrunden. Men hvilke kjøpere vil bruke ca 4 mill på 62 m² i et vanlig villastrøk? Ideen om små leiligheter er god med tanke på å komme inn i boligmarkedet, men for denne prisen får man altså langt mer plass nesten alle andre steder i umiddelbar nærhet av Oslo sentrum. Eller er det faktum at leiligheten er blitt pusset opp av en amatør hyret inn av TV2 virkelig så stas at det blir et prisdrivende faktum?

Som (potensiell) seer ville jeg ha foretrukket at de som skulle pusse opp og innrede leilighetene hadde hatt noe mer kunnskap om hva de gjorde. Det hjelper ikke å være utdannet snekker, dersom man ikke har peiling på stil, interiør og mote. For meg ble det mye av det samme (grått og kjedelig) i program etter program. Dessuten burde man ha nøyd seg med to leiligheter, helst vertikalt delt på grunn av tilgang på noe utsikt. Ellers blir det for smått for dem som ser seg etter et sted å bo i dette nabolaget.

marita.synnestvedt@gmail.com

5 comments

 1. enig med du. har ikke sett programmet selv, men kikket på leilighetene nå… var ikke store forskjellen der, gitt… fine leiligheter, for all del, men de er uansett ikke i min prisklasse 😛

  Like

  • Nei, faktisk ikke. Jeg er en av de nærmeste naboene og har både kvm 2 og utsikt så det holder.

   Mer en tilbakemelding til programmakerne om at et i utgangspunktet spennende konsept er blitt gjennomført på en heller grå og uinteressant måte.

   Ellers all ære til deltakerne for at de holdt ut i så mange uker under slike kalde omstendigheter. Måtte de få noe ut av dette.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.