Earth Hour

earth hourI kveld oppfordres vi til å slukke alt lys mellom 20.30 og 21.30. I den forbindelse kives byene rundt Mjøsa om å bli den flinkeste i klassen.

Fremdeles ikke hørt om Eart Hour? Earth Hour er verdens største klimakampanje, iverksatt av World Wide Fund (WWF), en av verdens største uavhengige miljøorganisasjoner. All verden oppfordres å slukke lyset i én time på en gitt dato. Ikke fordi man nødvendigvis sparer så mye energi på dette, men for at vi i kollektiv flokk skal bli minnet om at handlingene våre påvirker miljøet; hvorvidt påvirkningen får en positiv eller negativ effekt er det opp til hver og en av oss å bestemme.

I kveld oppfordres vi til å slukke alt lys mellom 20.30 og 21.30. I den forbindelse kives byene rundt Mjøsa om å bli den flinkeste i klassen. En av reporterne i Hedmarkssendingen oppfordret til å tenne stearinlys i stedet. Denne oppfordringen demonstrerer til fulle hvor lite “folk flest” – meg selv inkludert – vet i hvilken grad de forskjellige stoffene forurenser. Sammenlignet med et stearinlys er det mye bedre å tenne en lyspære, drevet av vannkraft. Stearinlys, telys og særlig duftlys avgir en mengde mer og mindre skadelige stoffer. Som astmatiker vet jeg også at det er forskjell på stearinlys; noen avgir flere drepende stoffer enn andre. Det har nødvendigvis ikke noe med pris å gjøre. Duftlys er de aller verste.

Hva ville skje dersom all verden slukker alle lyspærer i en time og samtidig tenner en til flere stearinlys? Vil det bevirke mer forurensning eller mindre? Ikke vet jeg. Lyseslukkingen er uansett en symbolsk handling. Men jeg vil likevel oppfordre til å være forsiktig med bruk av stearinlys, telys og duftlys. Særlig dersom det er barn i huset. Begynner de å hoste, reagerer de på stoffene som avgis. En annen reaksjon er rennende øyne og nese som kan forveksles med forkjølelse. Da er elektrisk belysning å foretrekke. Tross alt.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.