The Hunger Games

The Hunger GamesGjennom handlingen blir vi således stilt overfor en rekke moralske og etiske problemstillinger; hvordan vil vi reagere hvis det står om deg eller meg?

Jeg fikk først kjennskap til trilogien, skrevet av Suzanne Collins, idet den første filmen (ved samme navn) skulle settes opp på norske kinoer. Bøkene har fått usedvanlig god kritikk. Og jeg kan ikke annet enn å henge meg på; The Hunger Games (norsk Dødslekene) er virkelig en pageturner. Det er vanskelig å legge fra seg boken, når man først har begynt å lese.

Handlingen foregår i en tenkt fremtid, i et strengt overvåket og kontrollert samfunn, der makten opprettholdes blant annet ved å sette innbyggerne opp mot hverandre. Hvert år blir 24 ungdommer trukket ut til å delta i The Hunger Games, der hensikten er å drepe hverandre. Den sist overlevende vinner. Forfatteren sier hun ble inspirert av reality-serier. Det vil jeg tro – for får ikke disse stort sett deltakerne til å vise frem sine aller verste sider? Og er ikke produsentens hensikt å sette forskjellige personligheter opp mot hverandre? Og hva er det vi ynder å få se, hvis ikke intriger, bakvaskelser og regelrette karakterdrap? For egen del vil jeg også legge til sosiale medier og vår nye virkelighet på internett.

Handlingen blir ellers som å bevege seg i et dataspill, der ukjente farer lurer over alt og det er om å gjøre å drepe for ikke selv å bli drept. Men The Hunger Games er dødelig realitet, ikke bare en virtuell virkelighet man selv kan velge å gå inn og ut av. Gjennom handlingen blir vi således stilt overfor en rekke moralske og etiske problemstillinger; hvordan vil vi reagere hvis det står om deg eller meg? Naive nordmenn har fått flere ubehagelige overraskelser når de har virret rundt i lutfattige strøk i noen av verdens fattigste byer. Her man sett på som et byttedyr, der verdisakene er mer interessante enn menneskelivet i seg selv. Den engelske tittelen, The Hunger Games, sier også noe om hvem det er som har best mulighet til å overleve et spill der alle slåss mot alle. Tenk bare på fotball – er det de forkjælte fotballmillionærene eller fattige ungdommer fra kummerlige kår som har mest guts og best drive?

Språket er enkelt og avprellet alt utenomsnakk. Tonen er nærmest lakonisk, som den ofte kan bli når man beskriver en uunngåelig nærstående katastrofe. I skrivende stund befinner jeg meg fortsatt i den første av tre bøker. Jeg har imidlertid fått med meg at (noen av) innbyggerne i dette fremtidige tenkte samfunnet ikke lenger vil finne seg i spillereglene og gjør opprør. Hvordan det går, vet jeg naturlig nok ikke. Bøkene er kategorisert som fantasy for ungdom. Som så mange andre gode bøker i denne genren har de mye å tilføre – ikke bare ungdom, men også voksne i alle aldersgrupper – hva angår grunnleggende spørsmål ved vårt eget samfunn og den virkelighet vi er på full fart vei inn i. Med andre ord: Anbefalt lesning!

marita.synnestvedt@gmail.com

One comment

  1. Det er en stund siden jeg skrev denne bokomtalen. I ettertid har jeg sett den første filmen på dvd. Den andre filmen er nettopp sluppet på dvd. Jeg vet ikke om jeg gidder å se sistnevnte på dvd, da jeg ikke syntes den første filmen fikk frem hva det hele egentlig dreier seg om. Vi fikk se noen spektakulære høydepunter – og det var det.

    Ofte er det vel slik at dersom man først har lest bøkene, viil man ikke synes at filmen yter boka den fortjente oppmerksomhet. Men, man har klart det med Ringenes Herre og Hobbiten – så det går an, dersom man har stort nok budsjett og lange filmruller.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.