Nytt fra Tig(g)erstaden

Like sikkert som våren er i anmarsj blir det også ny fart i debatten om for eller i mot et lokalt eller nasjonalt tiggerforbud. Tidligere var de utenlandske tiggere i seg selv et vårtegn, men i de senere år har tigging i Oslo sentrum utviklet seg til en helårsbusiness. At også bydelene rundt Oslo sentrum nå ser ut til å være kartlagt med tanke på strategisk utplassering av tiggere, er imidlertid nytt av året, i hvert fall hva angår min egen bydel; Nordstrand.

Det har selvfølgelig også tidligere «forvillet» seg tiggere til Nordstrand, men det har sett ut til å være en og annen, ikke et helt tiggerkorps, som er blitt den nye trenden. Her forleden gikk jeg fra Holtet til bergkrystallen i tidsrommet ni til ti om formiddagen. På denne strekningen passerte jeg ikke mindre enn fem tiggere, alle utplassert på strategiske punkter, slik som butikkinnganger og ved Lambertseter kjøpesenter. Jeg bruker betegnelsen utplassert, fordi jeg ikke lar meg overbevise om at fem utenlandske tiggere, sannsynligvis fra Romania, hver for seg og samtidig har fått ideen om å reise til bydel Nordstrand i Oslo, Norge, og å sette seg utenfor samtlige butikker på samme dato og tilnærmet samme klokkeslett på døgnet. Her må det foreligge en systematisk plan som tiggerne er en del av, hva enten det skjer frivillig eller under press.

Dersom jeg skulle ha gitt en tier til samtlige av tiggerne jeg passerte den morgenen, ville det ha kostet meg femti kroner. Kanskje ikke et fryktelig høyt beløp, men hva om jeg hadde fortsatt videre på tur rundt i bydelen; hvor mange tiggere hadde jeg i så fall risikert å møte? Enn videre; hvor mange dager kommer tiggerne til å sitte på sine (tildelte) stasjoner, før de vender tilbake til hjemlandet? Hvor mye ville det i så fall ha kostet meg, dersom jeg skulle ha donert en tier hver gang jeg passerte tigger? Jeg for min del har ingen idé – og vil heller ikke spekulere – om beløpets størrelse. Men det vil utvilsomt ligge langt over min egen økonomiske bæreevne. Dermed går jeg også bare forbi, uten å gi noe. Sier de «hei», slik som flere av dem har begynt å gjøre, hilser jeg pent tilbake. Men det får meg ikke til å åpne lommeboken.

Jeg tror vi trygt kan si at Oslo i perioder oversvømmes av utenlandske tiggere. I den grad disse menneskene ikke har noe ordentlig sted å bo, får det konsekvenser også med tanke på tilgrising og forsøpling av uteområder. Jeg vil likevel ikke gå inn for noe tiggerforbud – vi trenger ikke flere lover, vi kan bruke noen av dem vi allerede har – fordi vi da får problemer (utfordringer) med grenseoppgangen; for hva er egentlig tigging? At vi må gjøre noe er jeg imidlertid ikke i tvil om. For meg går det ikke på det estetiske, men konsekvensene av at en betydelig mengde mennesker lever mer eller mindre på gata.
Selv mener jeg at i den grad man mistenker menneskehandel, bør kjøretøyene kunne stanses ved grensene. Det gjøres allerede i forhold til motorsyklister (Hells Angels og en del andre organiserte motorsyklister) og fotballtilhengere (hooligans), så hvorfor ikke i forhold til sjåfører som bidrar til handel med mennesker? Det burde holde med mistanke, basert på erfaring og i analogi med annen uønsket virksomhet. Men altså ikke noe totalforbud, som også vil kunne ramme annen (og mer ønsket) tiggerlignende virksomhet, slik som gatemusikanter og andre.

Det viktigste tiltaket mot uønsket tiggervirksomhet er imidlertid at vi må slutte å gi. Det gjelder særlig i de tilfellene vi bør mistenke menneskehandel. Vi hjelper ingen ved å slenge ut en tier her og der og etter eget forgodtbefinnende. Det lokker (lurer) bare enda flere mennesker inn i en gesjeft de tror skal gi dem lettjente penger. De rumenske menneskene som nå tigger i Oslo er hovedakelig unge og sannsynligvis høyst arbeidsføre mennesker (til tross for konedrakter og fillete klær), som heller burde ha bidratt til å bygge og utvikle sitt eget land. I den grad vi ønsker å støtte fattige og vanskeligstilte mennesker i Romania – som f eks gatebarn, barnehjemsbarn og funksjonshemmede mennesker – bør vi heller kanalisere tierne våre til organisasjoner som arbeider med dette på en profesjonell måte. Det vil kunne hjelpe flere og på en langt ryddigere måte.

Det er med tiggere som med alle andre markeder; det er en nøye sammenheng mellom tilbud og etterspørsel. Så lenge tierne våre henger løst, vil bl a fattige rumenske tiggere bli lokket eller lurt til å tro at det er lukerative penger å hente på å tigge i Norge. Hva vet vi om konsekvensene det får for eventuelle barn og øvrige familiemedlemmer? Hva vet vi om eventuelle inngangsbiletter tiggerne må betale for å komme seg til Norge? Kanskje tror vi at vi bidrar til et godt formål ved å gi en rumensk tigger en tier idet vi går inn eller ut av butikken. Men det kan også være at det er det stikk motsatte som skjer; vi bidrar bare til å forverre en allerede vanskelig sosial situasjon.

marita.synnestvedt@gmail.com

3 comments

 1. Det er pepret med tiggere fra Romania på Sørlandet også. Det er nesten som å gå spissrotgang.
  Jeg kjører mye i Arendal, og ser enkelte av de selger piller til narkomane også.
  Ser jo at noen betaler penger – men det er jo ikke all verdens de får inn. Samtidig er det jo enkelt å ta enkle jobber som arbeide i hage, jobbe på jorder for bønder mm. Men de vil ikke jobbe.
  Jeg mener at de lever av andre ting enn tiggingen også, i mange tilfeller.
  Sitter som sagt en del i bil, og ser en tigger utenfor en McDonalds. Det er x-antall kaffekopper fra McD der, og jevnlig kom ei dame innom, og leverte Urge til han. De koster jo 29kr i den butikken de handler i. Når han reiste seg og ble avløst en del timer senere, så datt det ut 4-5 slike Urge flasker. De pantet de ikke, men kastet de i søpla foran McDonalds. Hvis målet var penger, så hadde de tatt vare på den femmeren i pant også.
  Ellers ser jeg de blir hentet i en Mercedes, og bor i Caraveller. Så driter de over alt på friområdet, og kaster søpla fra mat rett på bakken.
  Mercedesen ble så sett spanenede i nabolag, hvor de la pappbiter i dørsprekkene, for å se om folk var hjemme. Var det ikke det, kom andre folk dit, og utførte innbrudd.
  Skulle trolig hatt visumplikt, og undersøke hva de skal gjøre i Norge, om de har penger til å være her, og sjekke om de har gjort noe kriminelt her tidligere. Slikt skulle blitt lagret i en database, så all slik informasjon kunne blitt samlet. Men vi har jo usedvanlig dårlig grensekontroll i Norge.
  Bare med tanke på helse, så synes jeg det er utrolig rart at kommunen ikke gjør noe med det. Når damene driter på stranda, og i vannet på kvelden – så er det helseskadelig for barn og voksne.
  Kommunen tar ikke badevannsprøver av ferskvann her, men kun saltvann. Det er også merkelig.
  Flere barnefamilier har sluttet å gå der pga det er ekkelt, og ungene har blitt syke.
  Hvor lenge har de lov å oppholde seg i Norge om gangen egentlig? Har sett de samme personene i flere måneder. Nei.. de skulle vært stoppet på grensen. Det gir grobunn for økt kriminalitet også. De har blitt tatt et par ganger nå for å selge narkotika, men det gir bare en liten notis i avisa. Mens de som invitererer tiggerne hjem, så de kan bo der, bruke dusj og parkere bilene sine i hagen får gjerne 1-2 helsider i avisa.

  Like

  • Takk for innspillet. Jeg er fortsatt prinsipiell motstander av et generelt tiggerforbud, men det forutsetter at det ikke blir altfor mange av dem og at de ikke er til åpenbar sjenanse for noen.

   Hva den enorme mengden av tiggere fra Romania avstedkommer av forsøpling og eventuelle lovbrudd, blir en annen sak. Det tolererer jeg overhodet ikke. De bør tas på dette; nemlig forsøpling og andre kriminelle handlinger. Gjerne også sendes ut av landet. De kommer hit som turister, men oppfører seg ikke som sådanne.

   Like

 2. Det er ikke sant at det er rike bakmenn som tjener noe på dette: De fleste er som deg og går forbi, ergo er det ikke noe særlig å tjene.
  Det betyr ikke at jeg synes det er greit med tiggere fra Romania og Bulgaria i Norge.
  Det som har skjedd er: 1. generell overbefolkning i verden og derfor stor arbeidsløshet
  2. Skattesystem som favoriserer fabrikkproduserte dingser og dermed har ødelagt håndverksjobbene de levde av (riktignok lenge siden nå)
  3. Illegale innvandrere som er billigere i drift og har overtatt fruktplukkejobbene de hadde i Italia og Hellas og Spania
  4. Den dustete EU-regelen med fri flyt av folk
  Samt naturligvis at noen av landene har gått fra kommunisme til den råeste kapitalisme.
  Det er ikke nødvendig å skylde på tiggerne eller deres personlighet for å finne argumenter mot hvor dumt det er at de får tigge. Det hjelper ingen. Etter tre år bor de fortsatt på gata. Selvsagt. Hvordan skal de komme seg inn i samfunnet? Har vi jobber til folk helt uten utdannelse, mange av dem til og med analfabeter?

  Det er absolutt Romanias og Bulgarias ansvar å ta vare på sine egne innbyggere. Hvorfor deres underhold skal bli skjøvet over på tilfeldige forbipasserende i Norge, bare for at noen her i Norge skal føle seg snille og tolerante, er ubegripelig. Det er forskning som viser hvordan folk reagerer ulikt på å se tiggere i veikanten: Som rot og skitt og smittsomt og farlig, eller som noen vi må hjelpe. Rett og slett hjerneskanning som lyser opp ulike sentere i hjernen.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_Top_300_wealthiest_men_in_Romania
  https://taansvarfordegselv.wordpress.com/2014/10/04/tiggeforbud/
  https://taansvarfordegselv.wordpress.com/2013/05/10/sigoynere-romfolk-og-skitne-svartsmuskede-tiggere/

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.