Kvikklunsj uten bismak

KvikklunsjEn rask tur på nettet viste at Freia faktisk har sluttet å bruke palmeolje i Kvikklunsj-produksjonen. Sjokoladen er med andre ord friskmeldt. Det nytter altså med forbrukerpåvirkning. Og det finnes faktisk alternativer til palmeolje.

For et par år siden ble jeg stoppet av en ung amerikansk Green Peace-aktivist på Karl Johans gate i Oslo. Han spurte meg om jeg kjente til at Freia brukte palmeolje i sin produksjon av den populære tursjokoladen Kvikklunsj. Det kunne jeg svare bekreftende på – samt fortelle at jeg allerede boikottet produktet nettopp av denne grunn. Den unge aktivisten smilte fornøyd. Det stod tydeligvis til håp også for den aldrende garde.

Men hvorfor alt maset med palmeolje? For å si det veldig forenklet: Dyrking av oljepalmene truer regnskogen i flere deler av verden. Dessuten er palmeolje en usunn type fett. Om ikke vi får i oss så mye fett fra oljepalmer, så får i hvert fall de som dyrker dem det. Jeg har selv vært i Mellom-Amerika og sett hvordan regnskog må vike for oljepalmer og hvordan den fattige del av lokalbefolkningen formelig har est ut, fordi den billige palmeoljen har kommet inn i kostholdet deres. Det er imidlertid vi, som miljø- og helsebevisste forbrukere, som må gå løs på produsenter av sjokolade, kjeks, sauser og andre produkter, for å få dem til å bruke sunnere fett i produksjonen. Som følge av denne forbrukerpåvirkningen har bl a Rema 1000 merket flere av sine produkter med inneholder ikke palmeolje.

Selv konsumerer jeg ikke så mye sjokolade, men desto flere kjeks. Det er imidlertid vanskelig å finne kjeks som ikke inneholder palmeolje – eller mistanke om å inneholde palmeolje. Noen produsenter oppgir bare at varen inneholder vegetabilske oljer. Herunder befinner det seg alt fra den sunnere olivenoljen til den usunne palmeoljen. Andre produsenter, slik som f eks Sætre, ønsker ikke å mislede sine forbrukere. De oppgir hvilke typer av vegetabilske oljer de bruker. Dessverre befinner det seg palmeolje i de fleste kjekstypene, slik som f eks kapteinkjeks, cream crackers og Sætres beste. Det blir litt artig når Sætre reklamerer med sine beste kjeks – Salinas; nå med olivenolje og havsalt. At kjeksene også inneholder palmeolje kommer bare frem i varedeklarasjonen på baksiden av pakken. Men hvorfor bruke palmeolje i det hele tatt? Hadde det ikke holdt med oliven, raps og soya?

Tilbake til Kvikklunsj-sjokoladen. Det går mot påske og appelsiner og kvikklunsj i solveggen. Jeg synes jo det er hyggelig å innvie barnebarnet i påsketradisjoner. Og jeg synes det har vært synd at Freia bruker palmeolje i stedet for andre typer fett. Da vi var på Rema 1000 for å bunkre proviant til påsketuren, oppdaget vi at det var tilbud på sekspakninger med Kvikklunsj. Kjøpe eller ikke kjøpe? Ikke uten å sjekke varedeklarasjonen: Inneholder vegetabilske oljer; kokos og shea. Altså ikke spor av palmeolje. En rask tur på nettet viste at Freia faktisk har sluttet å bruke palmeolje i Kvikklunsj-produksjonen. Sjokoladen er med andre ord friskmeldt. Det nytter altså med forbrukerpåvirkning. Og det finnes faktisk alternativer til palmeolje. God påske!

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.