Ut og stjæle lopper

loppemarkedDet er heller ikke slik at de som stjeler lopper tar dem fordi de selv har bruk for dem. De selger dem videre og putter fortjenesten i egen lomme.

Det går mot vår og årets loppemarkedssesong er allerede i gang, i hvert fall i Oslo. Med loppemarkedene kommer også loppetyvene. Jeg tenker ikke på dem som eventuelt måtte stikke noe de liker ned i en bortgjemt lomme mens de går rundt og titter, men alle de organiserte bandene som stjeler lopper lenge før arrangørene får hentet dem. Disse bandene beveger seg uten unntak rundt i utenlandskregistrerte biler, bl a polske og rumenske. Det er i så måte helt utrolig hvordan ryktet om et lokalt lite loppemarked i en av Oslos bydeler kan spre seg fortere nedover i Europa enn den gjør innenfor bydelen. Eller er det kanskje heller slik at de som organiserer tiggervirksomheten også har en finger med i spillet hva loppetyverier angår?

Vi som bor på Bekkelaget i Oslo har i flere år vært plaget med loppetyver. Det hjelper ikke å sette en lapp med «tilhører Bekkelaget skoles loppemarked». Tyver lar seg ikke affisere av slikt. Man må faktisk stå vakt. I hvert fall om man ser det som viktig at loppene tilfaller dem de er tiltenkt. Det er heller ikke slik at de som stjeler lopper tar dem fordi de selv har bruk for dem. De selger dem videre og putter fortjenesten i egen lomme. Bl a i Romania finnes det massevis av bruktbutikker der vestlige klær, type dem vi gjerne sender på loppa eller hiver i containere for brukte klær, selges. Men det står ikke noe skilt om at overskuddet av salget går til barnehjemsbarn, gatebarn eller andre som er langt mer nødstilt enn dem som har økonomisk mulighet til å ta seg til Norge for å hente brukte klær.

Her hvor jeg bor har jeg utsikt til UFF-containeren ved Bekkelaget bensinstasjon. Den blir jevnlig plyndret av utlendinger i samme utenlandsregistrerte bil. Vi har tatt nummeret på bilen, så det er ingen tvil. Senest i går ettermiddag ble containeren lenset for klær. Det er ikke lenge siden sist. De som bryter seg inn i containerne ligner dem som sitter på gatehjørnene og tigger, hva angår utseende og klær. Slik tusker utenlandske aktører til seg klær og gjenstander som intetanende givere har gitt til helt andre (veldedige) formål. Arrangører av loppemarkeder og veldedige organisasjoner, slik som bl a Fretex og UFF, går glipp av inntekter. Utenlandske bander får på denne måten stadig større grunn til å slå rot i Norge, f eks ved en blanding av betleri og tyveri, dersom ingen reagerer og sørger for å bli kvitt tjuvpakket.

Både fotballtilhengere (type hooligans) og motorsyklister (type Hells Angels) er blitt stoppet på grensen inn til Norge og avvist på grunn av mistanke om uønsket atferd og/eller kriminalitet. Det burde ikke være vanskeligere å stanse utenlandsregistrerte biler der man har mistanke om menneskehandel og/eller kriminalitet. Den type mennsker som foregir å være fattige tiggere, men som ikke unnslår seg for å bistå ved tyverier, fortjener ikke vår sympati. Snarere tvert i mot. Det er heller ikke slik at alle innbyggere i Norge er rike mennesker som har langt mer enn hva de trenger. Det finnes også mange som sliter økonomisk og derfor er avhengig av å finne brukbare klær og gjenstander på loppemarkedene. Også av denne grunn burde vi derfor finne det provoserende at utenlandske bander snapper godbitene rett for nesen på de rettmessige eierne. Hvorfor griper ikke politimyndighetene inn?

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.