Burkini? Ja takk. Gjerne!

Hver sommer skjer det samme; pressen setter fokus på kroppen. Bikinikroppen. Med såpass lite tekstil på strategiske steder, kan man ikke bare iføre seg en bikini og hoppe uti vannet. Ikke uten å bli beglodd og sett på som ustelt. For selv om man ikke går til det drastiske skritt å vokse hele kroppen – eller endog fjerne alt hår utenom på hodet med elektrolyse – må det barberes både under armene, på leggene, langs bikinikanten og andre steder man måtte ha synlig kroppshår. Det er i denne situasjonen jeg tenker: Gi meg heller en burkini! Så kan jeg være så lodden som helst, uten at noen bryr seg.

Svømmedrakter med lange ermer og nederdeler kommer imidlertid ikke med Koranen, men med surfebrett-utøverne. Herfra har ideen med å dekke til kroppen spredd seg til badetøy for barn. De fleste foreldre ønsker ikke at barna skal bli utsatt for solforbrenning. Men barn elsker å være ute i vannet hele dagen. Mest mulig tildekning er derfor mye enklere – og kanskje også langt behageligere – enn å bli smurt inn med klissete solkrem over hele kroppen. Barnebarnet mitt var kjempefornøyd. Og jeg følte ikke at jeg var i ferd med å konvertere til islam.

For meg spiller det likevel ingen rolle hvor påvirkningen kommer fra. Hovedsaken er at badetøyet skal være funksjonelt. Jeg vil også påstå at en tettsittende heldekkende badedrakt må være langt mer behagelig å ha på seg enn en gedigen badeshorts som fylles med vann hver gang man hopper uti. Det viktigste er imidlertid at min kropp er min egen. Jeg bestemmer selv hvor mye eller lite jeg vil stille ut til offentlig beskuelse. Og jeg vil ha meg frabedt at man skal gå av skaftet bare fordi jeg foretrekker en heldekkende svømmedrakt.

marita.synnestvedt@gmail.com

 

66AE47B6-7AD7-436C-B67A6D40FA36C3C8-FCB87104-DE8C-4D6D-98EF8208814AF3A2

4 comments

  1. Godt poeng!

    Ikke noe galt i å dekke seg til så lenge en ikke føler seg tvunget til det. Er ikke så mange år siden salget av UV-klær tok av, det er først når det blir et religiøst preg over det at folk reagerer.

    Like

    • Den nye tildekkingen skjer som følge av kunnskap om skadelig solstråling. Det er derfor vi beskytter barna (barnebarna) våre – og oss selv. Det gjelder utendørs. Når det gjelder innendørs bading, føler jeg meg avkledd i en liten bikini, som en kjerring i badedrakt. Jeg vil ha noe med litt mer tildekking og hold-in. Først da skal jeg vurdere å hoppe uti. Det er kroppspresset som har medført denne holdningen hos meg.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.