Binge-watching: The Witcher

Rett før jul slapp Netflix fantasy-serien The Witcher, basert på den polske forfatteren Andrzej Sapkowskis bokserie ved samme navn. Filmversjonen er blitt sammenlignet med Game of Thrones – og faller dermed helt igjennom. For dette er ikke Game of Thrones, hverken budsjettmessig eller innholdsmessig. Den eneste likheten må være at handlingen foregår i en magisk fantasy-versjon av europeisk middelalder. Men det gjør da de fleste slike serier. Glem derfor Game of Thrones. The Witcher er noe helt annet.

Jeg syntes det var noe kjent med hovedpersonen, The Witcher himself, uten at jeg kunne plassere ham. Ikke før en fortalte meg at jo, det var bestevennen til Henrik den åttende; den kjekke! Da falt brikkene på plass. Henry Cavill heter han og er en britisk skuespiller, som for en del år tilbake spilte i den britiske TV-serien The Tudors. Han har visstnok også forsøkt seg på rollen som Supermann, uten egentlig å lykkes med det. Jeg skjønner ikke helt hvorfor; kjevepartiet ligner.

Der Game of Thrones var en kamp om makt kongeriker i mellom, synes The Witcher å være en “manns” kamp mot betaling. Jeg har satt mann i parentes, ikke fordi bestevennen til Henrik den åttende ikke synes å være mandig nok, men fordi The Witcher ikke er et menneske, men en mutasjon av muligens menneske og noe annet. Han ser i hvert fall ut som en kjekk, yngre mann, selv om han grynter og hveser noe mer enn ordinære yngre menn normalt pleier å gjøre.

Det går en slags røde tråd gjennom serien, selv om den hele tiden blir brutt av et monster som skal utryddes eller reddes fra å bli utryddet. Handlingen drives derfor sakte fremover mens seerne blir dratt inn i en rekke sidefortellinger. Det underliggende er som for mange andre fantasy-serier i samme sjanger: Følelsen av utenforskap, lengselen etter tilhørighet, aksept for at annerledeshet er noe positivt, stygg er ikke ensbetydende med å være verdiløs. Heri ligger etter min mening seriens verdi. Særlig for unge kan det være bedre å bearbeide sine følelser gjennom eventyr og fantasi enn ubehagelig realisme.

Serien slutter egentlig før den har kommet skikkelig i gang. Men Netflix har allerede bekreftet at det vil bli en sesong 2. Om det blir enda en sesong? Det spørs.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.