Slutt for kroneisen?

Det er ikke bare produsenten av Corona-øl som sliter om dagen, men også Diplom-Is, produsenten av kroneis. Forhåndsbestillingene før den kommende sommersesong har stupt med hele 90%. Som kjent er det norske ordet krone avledet av det latinske ordet corona, som betyr krone. Det er tydeligvis ikke bare coronaviruset i seg selv den norske befolkningen ønsker å unngå, men alt annet som kan gi negative assosiasjoner.

Det er fremdeles ikke bestemt hva som blir kroneisens fremtidige skjebne. Det eneste som er opplyst er at produksjonen foreløpig er blitt lagt på is (NTB). Henning Olsen, som også produserer en slags kroneis (imitasjon), har imidlertid ingen planer om å bremse produksjonen. Her mener man at kroneisen gir et konkret uttrykk for det norske folks støtte til monarkiet. Særlig i inneværende år, hvor den tradisjonelle 17. mai-feiringen ser ut til å kunne bli avlyst, kan kroneisen få en symbolsk betydning.

For oss som var barn på 1960-tallet, vil bortfallet av kroneis uansett ikke bety noe savn. Den gang kostet en kroneis faktisk 1 krone. Da prisen i 1970 ble lagt på med 25 øre, var det for oss ikke lenger noen kroneis i egentlig forstand. Senere har vondt gått til verre. Prisen for en kroneis gir vel heller en pekepinn på hva monarkiet koster den norske befolkning enn hvor mye glede folk flest har av kronen. Det neste blir vel at den norske kronen stuper. Kanskje det er på tide å gå over til euro?

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.