Hva skal vi med monarkiet?

Monarkens oppgave i moderne tid er å fremstå som samlende og fremme landets interesser. I så måte mener vel de fleste at det norske kongeparet har utført sin oppgave noenlunde bra. Men, når kongeparet, i all sin selvtilfredshet, får seg til å utbringe en skål og ønsker den norske befolkningen god påske, mens de sitter på trappen foran Kongsgården (hytte i byen), vil jeg tro at ikke bare jeg, men også flere andre av landets 500.000 hytteeiere føler seg en smule provosert. I dag er nemlig den store utfartsdagen, høydepunktet både for dem som elsker å dra på hytta og alle dem som lever av å betjene hyttefolkets behov. Skjønner virkelig ikke kongeparet at de på denne måten demonstrerer hvilken forskjell det er på å være privilegert og ikke?

Det ble sagt at kongeparet har vært på Kongsseteren siden jul. Det er blank løgn. De dro på statsbesøk til Jordan og kom tilbake omtrent samtidig som Gemalen og jeg kom tilbake fra Madeira. Mens kongeparet fikk bli i sin hyttekarantene på Kongsseteren, ble Gemalen og jeg sporenstreks jagd tilbake til Oslo fra vår hyttekarantene. Det til tross for at minst en av oss tilhører risikogruppen. Jeg vet det er forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker, men jeg er luta lei av å lage hatter!

Man kan selvfølgelig ha en viss medynk med kongeparet – de har tross alt passert pensjonsalderen – men hvor er det blitt av kronprinsparet? Burde ikke de stått som en påle sammen med den norske befolkningen i kampen mot pandemien og dens potensielt katastrofale følger? Jeg kan ikke forestille meg at de har dratt på en hemmelig skiferie til Italia, men hvor i all verden gjemmer de seg?

Det er ingen hemmelighet at kronprinsesse Mette-Marit lider av en sjelden lungesykdom (kols?). Vi er mange som deler hennes skjebne, hva enten man kaller det astma, kols eller noe annet. Felles for oss alle er at vi bør unngå å bli smittet. Mens Mette-Marit sannsynligvis har et valg, er det mange av oss som ikke har det, det til tross for at også vi har en slags kongsseter vi kunne ha flyktet til. Vi må imidlertid forbli i storbyen, sammen med hundretusener av andre, og bare håpe på det beste. Hadde det vært noe tak i kronprinsparet, så hadde de stått frem og vist solidaritet med Norges befolkning ved å bli værende i Oslo.

Aller helst burde kronprinsparet nå stått tydeligere frem. De burde vist for den norske befolkningen at de er et par som kan samle Norges befolkning, også i krisetid, og at de er et par som tør der andre svikter. Kronprinsparets handlinger burde anspore til mot og fellesskap. I stedet for en tydelig tilstedeværelse hersker i stedet en dørgende stillhet. Vi er overlatt til oss selv og våre egne kvaler. Har den norske befolkning virkelig bruk for et slikt monarki?

marita.synnestvedt@gmail.com

2 comments

  • Først av alt; takk for tilbakemelding!

   Kongefamilien har blant annet vært på statsbesøk i Jordan siden nyttår. De kom hjem fra utlandet omtrent samtidig med meg. Jeg satte meg selv i hyttekarantene, siden jeg tilhører en av risikogruppene, men dro tilbake til Oslo etter noen få dager, siden jeg følte meg jagd av gårde. Det til tross for at det er mange ganger høyere sannsynlighet for å bli smittet i et tett befolket Oslo – hvor det faktisk også er forekomst av smitte – i motsetning til min hyttekommune, hvor det ennå ikke har forekommet smitte. Det at jeg faktisk kunne ha vært smittet og derved kommet til å smitte andre, idet jeg tanket bensin, lånte toalettet og plukket på bollene på en bensinstasjon på vei hjem til min egen bolig, affiserte ingen. Særlig ikke kommunen som ble kvitt meg. Kongefamilien fikk derimot lov til å forbli i isolasjon på sin “byhytte”.

   Jeg vet godt at kongefamiliens “byhytte” ligger så vidt innenfor Oslo kommune. I denne sammenheng spiller det ingen rolle hvor hytta ligger, men at kongefamilien stilte i turklær og skålte mens de satt på hyttetrammen. Det var en usedvanlig dårlig setting og timing med tanke på at de på denne måten kunne provosere alle landets hytteeiere som ikke får lov til å dra på sine hytter i påsken, årets høydepunkt for mange. De burde valgt en annen setting, noe mindre provoserende. Og nei, det var ikke bare jeg som reagerte.

   God påske 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.