Binge-watching: Ängelby

Ängelby er en svensk dramathriller som hadde premiere på Sveriges Television i 2015. I vinter ble den imidlertid lagt ut på Netflix, der jeg stiftet bekjentskap med serien. Ifølge vaskeseddelen blir den beskrevet som overnaturlig, hvilket fattet min umiddelbare interesse. Hva jeg imidlertid fant var en stillestående bakevje ute på den svenske landsbygda, helt uten interesse for andre enn dem som aldri hadde hatt vett på å komme seg derifra.

Men, det var alt dette hverdagslige som, etter hvert som serien skred frem, begynte å føles creepy. Det var også derfor jeg bare måtte se episode på episode etter hverandre, nærmest uten å ta pause. Etter hvert begynte jeg også å se en parallell til budskapet i Det nye testamentet.

Kristendommens viktigste høytid er påsken. Det er som kjent ingen sak å bli født, men det skal et heftig mirakel til for å kunne gjenoppstå etter sin død. Dessverre for alle troende har Kirken avlyst påsken for inneværende år. Den setter ikke lenger mer lit til Gud enn til legevitenskapen – og prester er bare vanlige mennesker, like livredde for å bli smittet og dø av corona som alle vi andre.

Da kan Ängelby være en god erstatning. Ikke bare er den på sitt særpregete svenske vis politisk korrekt, men serien setter faktisk påskens budskap på spissen. Akkurat det kan faktisk være noe å ta med seg videre, nå i koronaens tid.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.