Kvinne og jihadist

I anledning den internasjonale kvinnedagen vil jeg trekke frem et eksempel fra norsk rettssystem, som viser hvordan kvinner og menn fremdeles blir (forsøkt) forskjellsbehandlet. Det gjelder saken mot den såkalte IS-kvinnen og hvilke (håpløse) argumenter forsvareren har lagt frem.

Den tiltalte reiste fordi hun var så forelsket. Underforstått; hun tenkte ikke klart. Hun visste knapt hva hun gjorde. I dette ligger et element av at kvinner er mer styrt av følelser enn av logisk tenkning. Derfor kan hun heller ikke være ansvarlig for sine handlinger. Men kvinnen hadde i hvert fall vett nok til å bestille flybilletter til riktig land, pakke og dra avsted. Hvilken radikalisert ung norskpakistansk mann hadde sluppet unna med samme argumentasjon? Jeg bare måtte dra ned til Syria og slutte meg til ISIL fordi jeg ble så forelsket i den heite dama med maskingevær som stod frem i en propagandavideo på YouTube, liksom?

Kvinnen gjorde ikke annet enn å lage mat og føde barn. Ergo er hun heller ikke skyldig i å ha begått terrorhandlinger. Hva med den radikaliserte unge norskpakistanske mannen med utdannelse fra kokkelinjen? Han gjorde heller ikke stort annet enn å forsyne gutta med halal-mat. Er det å betrakte som ikke-medvirkning? Uten mat og drikke, duger helten ikke. Også i det norske forsvaret er det de færreste stillingene som innebærer aktiv krigføring. Hvordan en organisasjon fordeler arbeidsoppgavene er irrelevant. Hovedsaken er at man vet hva organisasjonen står for, frivillig har oppsøkt og sluttet seg til den.

Kvinnen var i 20-årene da hun dro. Hun er velutdannet. I flere år hadde hun tilhørt et radikalisert miljø. Dette er fakta. Alt annet er bullshit. Enn videre; hadde kvinnen ønsket å returnere til Norge, dersom ISIL hadde vunnet flere store seire? Det vet vi ikke. Og hva med den radikaliserte tenkningen? Blir den borte av seg selv, fordi prosjektet gikk skeis? Det vites heller ikke. I denne sammenheng må imidlertid den inntil nylig tildekkete, ihuga islamistiske kvinnen bli behandlet på samme måte som den (fiktive) radikaliserte unge norskpakistanske unge mannen med utdannelse fra kokkelinjen. Kjønn er ingen formildende omstendighet.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.