Bloggere og ytringsfrihet

christian burmeisterBloggeren Christian Burmeister har fått 14.000 kroner i bot og blitt bedt (pålagt) om å slette blogginnlegget der han har spredd (ondsinnet) sladder om Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge samt en rekke andre norske kjendiser. Ikke skjønner jeg hvorfor akkurat Burmeister er blitt hektet. Etter hva jeg kan se siterer han da stort sett bare sladremagasiner. Han setter imidlertid alle uttalelsene i en sammenheng – og det er kanskje denne sammenhengen som blir for dryg for den norske rettssans?

Christian Burmeisters sladrespalte har imidlertid, paradoksalt nok, bidratt til at bloggere nå ser ut til å bli tatt seriøst. Tidligere ble blogging ansett som å være skriblerier utenfor den virkelige verden. Det som ble omtalt i blogger gjaldt ikke. Det var synonymt med å snakke med seg selv mens man satt på dass og gjorde sitt fornødne. Bloggere var da også for det meste anonyme. Den tid er (heldigvis) forbi.

Stadig flere blogger under eget navn. Man ønsker å bli sett og verdsatt. Både Aftenposten og VG har skrevet om hvordan bloggere aktivt har brukt bloggen for å nå egne mål. VG trykker utvalgte blogginnlegg på vg.no. i tillegg bruker de matbloggeres stoff i VG Helg. På mange måter kan man si at enkelte bloggere nå fremstår som langt mer kunnskapsrike, seriøse og profesjonelle enn den store hopen av lettvekterjournalister. I tillegg til at bogging har blitt et hjelpemiddel i egen karriere, brukes blogging dessuten aktivt – sammen med Facebook – av enkelte bedrifter for å komme i dialog med (potensielle) kunder. Blogging har med andre ord blitt stuerent.

Konsekvensene av hvitvaskingen blir imidlertid at det som skrives på en blogg må omfattes av de samme lover som gjelder for andre medier. Det må gjelde hva enten man opptrer anonymt eller ikke. Spørsmålet blir det sedvanlige: Hvor skal grensene settes? Svært mange (bl a den rødgrønne regjeringen) er opptatt av å snevre inn den allmenne ytringsfrihet, for liksom å skulle beskytte andre. Dette til tross for at alle og enhver bare kan la være å lese Dagbladet og andre sladremagasiner, unnlate å legge ut pikante bilder og uttalelser om seg selv på nettet og så videre. Vi har allerede (altfor) mange lover. Dersom ingen av dem kan brukes for å hindre alvorlige trusler og sjikane, er det en feil med lovverket. Da er det heller på tide med en sanering i det eksisterende lovverk, fremfor produksjon av nye lover.

For meg synes det som om Burmeister er blitt straffet for å ha sitert sladrepressen. Han setter verken frem trusler eller fremsetter åpenbar sjikane. Hva han skriver er allment kjent for alle som er interessert i norske kjendisers gjøren og laden. Når det gjelder deltakere i norske reality-serier, synes det som om mange av dem er villige til å gå svært langt for å bli sitert og avbildet i pressen. Jeg vil faktisk bruke uttrykket prostitusjon. Alle har selvfølgelig rett til å bli beskyttet mot trusler og åpenlys sjikane, men hvilken rett bør man ha i forhold til å kunne sette stopper for at det man selv tidligere har sagt (gjort) ikke skal komme flyvende tilbake – lik en boomerang?

marita.synnestvedt@gmail.com

2 comments

 1. Du er jo helt på bærtur… Burmeister henger jo regelrett ut mennesker uten å vite at det er sant. Han setter seg selv i fokus for å komme opp og frem. Helt uten sjenanse ovenfor hvilke konsekvenser det kan ha for flere av de involverte partene. Problemet er at mange nordmenn er som deg. De skjønner ikke greia. Du derimot skriver et innlegg i håp om å få oppmerksomhet(mest sannsynlig av Burmeister) slik at du kan bli nevnt. Slutt å blogg, du er jo så uinteligent, så dette var ihvertfall siste gang jeg var på bloggen din.

  Like

  • I den grad Burmeister henger ut andre mennesker – uten å vite om det er sant – er han i hvert fall i godt selskap med resten av sladrepressen. Det hender vel at noen av dem er blitt bøtelagt og truet med rettsforfølgelse, men det hører med til sjeldenhetene.

   Og hvilke blader og aviser har størst salgssuksess – verden over? Sladrepressen. Det er den som tiltrekker seg flest lesere, slike som ynder å velte seg i pikante skandaler og såkaldte avsløringer. På den måten er det faktisk du og jeg og svært mange med oss som er det egentlige opphav til denne form for skriverier. Vi vil ha sladder og avsløringer. Det står tusenvis av mennesker, journalister og fotografer, til å gi oss det vi vil ha.

   Jeg tror Burmeister aspirerer til å bli Norges svar på Perez Hilton. Vi får se i hvilken grad han lykkes med det.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.