Mitt skip er lastet med

lesjaGemalen er blitt stram i maska. Vi har vært ute på vannet i snart to timer, uten å få en eneste fisk. På hytta venter en boks fiskeboller som straff for manglende fangst, hvilket ingen av oss liker og overhodet ikke kan sammenlignes med nytrukket fjellørret surret i seterrømme. Det gjør heller ikke situasjonen bedre at det har begynt å yre.

-Du skal se det er dette som får fisken til å bite, sier jeg for å lette på stemningen. Gemalen hater å få vann i håret. Og Lillegull har vist med all tydelighet hele den siste timen at hun er luta lei og ikke kan komme seg fort nok i land.

-Kanskje vi skal ta en runde med Mitt skip er lastet med? Jeg spør for å avlede kjedsomheten. Lillegull er heldigvis positiv. Vi blir enige om å laste våre skip med alt som begynner på S, abstrakter inkludert. Stjernetåke, stjernebjørn, stjernestøv…

-Nå er det nok, sier plutselig Gemalen. Nå kan dere for en gangs skyld prøve å holde munn.. Dere skremmer bort fisken.

Yret har gått over i regn. Fremdeles har vi ikke fått fisk, bare noen få napp. Situasjonen tilsier at Gemalen ikke bør terges ytterligere. Jeg gir derfor tegn til Lillegull om at vi bør avslutte leken mens den fremdeles er god. Vi utveksler blikk og kan neppe skjule den innvendige latteren som bobler inne i oss på grunn av Gemalens lettere desperate frustrasjon over manglende fiskelykke.

Det er i slike situasjoner det skjer. Ikke villet, men som resultat av en slags fandens iboende egenskap. Alle de ord som etter totalforbudet blir ytret, begynner naturligvis på S.

-Skal det være noen sure sild? Jeg spør for å prøve å blidgjøre Gemalen, men kunne bitt tunga av meg i det samme.

-Er det ment som en provokasjon?

-Slett ikke. Se på posen. Sure sild, står det. Jeg holder den opp, slik at han ser at jeg snakker sant.

-Nei, takk. Jeg holder meg til Strepsils.

-Se, der vaker det en fisk. Er det sik eller sjøørret? Og slik triller s-ordene ut som sukkertøy av en stor sekk. Det er noe eget tiltrekkende ved det forbudte. Ordene ingen får lov til å si.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.