Kjøttfri mandag

GulrotMiljøpartiet De Grønne (MDG) fikk bystyret i Oslo med på kjøttfri mandag; kanskje ikke på grunn av en mer rettferdig fordeling av ressursene, men for å få Oslos befolkning med på å tenke i sunnere baner.

For ikke lenge siden slukket verden lyset i én time for å ”spare” energi og reflektere over hvordan vi mennesker påvirker miljøet. Hensikten er at en enkelthandling skal føre til flere handlinger – inntil det å leve i harmoni med miljøet føles like riktig som å kle seg etter værforholdene.

Kjøttfri mandag er noe av det samme. Det blir vel ikke så mye ekstra mat til sultne mennesker verden over ved at nordmann dropper å spise kjøtt på mandagene. Men hvis mange nok unnlater å la mat gå via dyr før vi spiser den, vil man kunne brødfø desto flere mennesker. Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk bystyret i Oslo med på tiltaket; kanskje ikke på grunn av en mer rettferdig fordeling av ressursene, men for å få Oslos befolkning med på å tenke i sunnere baner.

Gode katolikker skal for øvrig ha levd kjøttfritt helt siden begynnelsen av februar, da karnevalsløyene (carne vale – farvel til kjøttet) satte en midlertidig stopper for kulinariske fristelser. Inntil Kristi oppstandelse første påskedag skulle man speke sitt legeme og avstå fra alle fornøyelser og lide med Ham som ofret seg selv for å frelse menneskeheten. Om noen mandag skal være kjøttfri, må det være mandag etter palmesøndag.

For å få litt kulinarisk inspirasjon, tok jeg med meg en middagsmeny fra Jacobs på Holtet. Av seks middagsforslag bestod fem forslag av kjøttprodukter, ett fiskeprodukt (hjemmelagede fiskekaker). Som middagsforslag på en mandag foreslår Jacobs’ kokker ”en enkel start på uken med ferdig grillede kyllingvingeklubber fra Stange.” Menykjeden, som Jacobs nå tilhører, har altså ikke tatt bystyrets oppfordring ad notam om kjøttfrie mandager. Hva som videre forbauser meg som kunde er at en matvarekjede, som faktisk har forholdsvis brukbare fiskedisker, ikke gjør mer for å markedsføre denne. Kyllingvinger er vel dessuten noe av de simpleste (mest fete) delen av kyllingen. Med andre ord en temmelig dårlig start på uken, ernæringsmessig sett. Hvorfor ikke heller kokt torsk, fiskegryte eller lakseburgere?

For ikke å ødelegge den gode påskestemningen (sol fra skyfri himmel) som er i ferd med å bre seg over store deler av landet, vil jeg komme med et vårfriskt, lettvint og kjøttfritt alternativ til kyllingvingeklubbene; fersk pasta med pesto. Pestoen lager man selv (bruk stavmikser) av alt som er grønt og passer sammen med olivenolje, hvitløk, pinjekjerner og parmesan. F eks ruccola eller spinat. Fortsatt god påske!

marita.synnestvedt@gmail.com

2 comments

    • En del vil hevde det. Men vi skiller jo også mellom kjøtt og fisk – og mange av dem som ikke spiser kjøtt spiser fisk. På grunn av all oppdrettsfisken, som kanskje ikke er så sunn, og fordi en del mener at fisk også er kjøtt, skal jeg ta bort fisk neste gang jeg skriver om emnet. Jeg skal holde meg til vegetar, men inkludere egg, mellk og ost.

      Takk for innspillet 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.