E-boken den nye pocketboken

lesebrettSom kunde er jeg slett ikke uvillig til å betale for bøkene, men jeg blir mer og mer motvillig til å få unødige mengder med papir inn i huset.

For et par år siden kastet jeg meg ut i e-bokverdenen og kjøpte Amazons eget lesebrett; Kindle. Ikke fordi jeg gjerne ville være hipp og moderne, men fordi jeg ikke har lagringsplass til alle de bøkene jeg normalt leser i løpet av et år. Jeg har selvfølgelig gitt bort bøker jeg selv ikke lenger er interessert i å eie, men har også lagt merke til at markedet flommer over av pocketbøker som kun har kortvarig interesse. Min konvertering til lesebrett skyldtes derfor også et ønske om å spare noen trær; ikke ta ut papirkopier av hva man like godt kan lese på nett. Jeg valgte Kindle også fordi det er konstruert til å fungere mest mulig som en bokside. Det er altså et brett som er behagelig å lese på og man blar frem og tilbake omtrent som i en vanlig bok.

Jeg skal ikke stikke under en stol at jeg har vært flittig bruker av Amazon nærmest så lenge som bedriften har eksistert, både i forbindelse med faglitteratur og underholdningslitteratur. Engelsk har jeg lest siden jeg gikk på ungdomsskolen og stavet meg gjennom Bram Stokers Dracula. Den var for meg så spennende at språket syntes underordnet. Og dermed var språkbarrieren brutt. Lesebrettet veier ikke mer enn hva man kan akseptere for en pocketbok, det tar kun to tastetrykk på få lastet ned (kjøpt) en bok. Og best av alt: Lesebrettet får meg til å lese mer. Selv om jeg fremdeles har abstinenser hver gang jeg går forbi en bokhandel, leser jeg faktisk mer nå, via lesebrettet, enn jeg gjorde på papir. Bøker jeg ønsker å ha stående i bokhyllen får likevel fortsatt sin rettmessige plass, men da helst i hardcover.

Med dette forsøker jeg å illustrere hvordan alle er best tjent ved at flest mulig bøker gjøres tilgjengelig som e-bok. Som kunde er jeg slett ikke uvillig til å betale for bøkene, men jeg blir mer og mer motvillig til å få unødige mengder med papir inn i huset. De fleste bøker innen underholdningslitteraturen leses kun én gang. Deretter blir de å betrakte som gårsdagens aviser. Norske forfattere burde derfor ønske e-boken velkommen. Aller helst burde de ha inngått en avtale med Amazon om å gjøre norske bøker tilgjengelige på Kindle. Spanske bøker er allerede tilgjengelige, det kan derfor ikke være språk som er hindringen. Uansett vil ikke norske boklover, særavtaler og andre forsøk på å begrense leselysten ha noen praktisk virkning: Lesehester hopper elegant over alle hindre. De eneste som taper på det er norske forfattere. Hvilket er synd, fordi alle som har skrevet en bok fortjener en sjanse til å nå et publikum.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.