Onkel Sams bursdag

SnowdenSom tilhenger av frihet og likhet misliker i hvert fall jeg at enkeltpersoner skal besitte kontroll langt utenfor eget revir.

I dag er det den fjerde juli og onkel Sams bursdag. Jeg vet godt hva han ønsker seg, hvilket er intet mindre enn den spionsiktede forræderen slash heltmodige varsleren Snowdens hode på et sølvfat. Hvilket han også kommer til å få, skal vi tro Snowdens avsløringer av hvilket finmasket edderkoppnett onkel Sam har spunnet over hele den vestlige verden.

Tenk at to land stengte luftrommet sitt og tvang et fly til å lande, bare fordi det gikk rykte om at Snowden befant seg om bord i flyet. Mot en slik overmakt har enkeltmennesket ingen sjanse til å slippe unna. Det får meg til å tenke på hvordan norsk politi samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten for å få fanget og deportert norske jøder under den annen verdenskrig. Det er ikke stort bedre å utlevere Snowden til en uviss – men garantert nådeløs – skjebne på et grunnlag vi selv mener ikke er så farlig. For har ikke hvert enkelt menneske en selvfølgelig rett til å få vite hvem som besitter personopplysninger om en selv og hva disse i beste slash verste fall kan brukes til?

I anledning onkel Sams bursdag burde vi bruke dagen på å fundere på om han ikke heller burde få et kurs i demokrati og ytringsfrihet. Som tilhenger av frihet og likhet misliker i hvert fall jeg at enkeltpersoner skal besitte kontroll langt utenfor eget revir. Onkel Sam må ikke få lov til å bli mer lik Sauron. Som vi googlere sier: Don’t be evil. Tenk på det, onkel Sam. La det bli ditt motto for fremtiden.

marita.synnestvedt@gmail.com

One comment

  1. Heldigvis har Russland tatt til fornuften og innvilget Snowden politisk asyl. Endelig et land som ikke lar seg terrorisere av USA’s trusler. Hva blir det til med demokrati og ytringsfrihet, dersom alle land gjør som onkel Sam sier?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.