Superlettvinte småkaker uten skadelig transfett

tyske skiver1Jeg nødig vil mate barnebarnet med skadelig transfett, som vi nå vet kan øke faren for både kreft og hjertesykdommer. Derfor har jeg funnet frem Mimmis oppskrift på småkaker.

Da mine barn vokste opp bodde vi vegg i vegg med Mimmi og Farfar. Selvfølgelig løp de inn og ut av kjøkkenet til Mimmi. Like selvfølgelig ble de som regel foret med kaker, til tross for at både Gemalen og jeg hadde nedlagt et innstendig forbud mot den slags.

Nå er jeg selv blitt Bestemor og har endelig (omsider) skjønt viktigheten av kakeboksens forunderlige evne til å blidgjøre sure barn og få avledet oppmerksomheten fra det negative til noe mer positivt. Problemet er at jeg nødig vil mate barnebarnet med skadelig transfett, som vi nå vet kan øke faren for både kreft og hjertesykdommer. Derfor har jeg funnet frem Mimmis oppskrift på småkaker. De er langt fra kjernesunne, men inneholder i hvert fall ikke transfett. Dessuten er de superlette å lage.

Mimmi kalte dem for Tyske skiver. Hun hadde oppskriften fra sin mor, så oppskriften går i hvert fall tilbake til 1800-tallet. Etter å ha lett litt på nettet, har jeg funnet ut at de opprinnelig stammer fra Midtøsten og derfor også går under navnet Jødekaker. I Danmark er de en del av julekaketradisjonen. Der vakte navnet Jødekaker i 2005 en viss oppstandelse. Muslimer nektet å spise dem og det ble stilt spørsmål ved om navnet Jødekaker var diskriminerende. I samme gruppe faller vel også Negerboller.

Tyske skiver er laget av butterdeig. De minner om det britiske Shortbread både hva angår smak og konsistens. De inneholder lite væske og er således ganske holdbare. Jeg oppbevarer dem likevel i fryseren og tar dem frem etter behov. Oppskriften er som følger:

Tyske skiver (48 stykker)

125 g meierismør
1,5 dl sukker
¾ dl potetmel
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 egg

Arbeid deigen sammen. Del den i 2 pølser. Skjæres i 48 skiver. Stekes på 200 grader midt i ovnen ca 10 minutter.

Første gang jeg bakte skivene fulgte jeg oppskriften til punk og prikke. Jeg pisket først smør og sukker hvitt. Deretter tilsatte jeg de øvrige ingrediensene. Jeg fikk likevel bare 40 skiver ut av deigen og de ble temmelig bastante i konsistensen.

Neste gang reduserte jeg mengden av hvetemel med ca ½ – 1 dl. Sukkermengden fra 1,5 til nærmere 1 dl. Dessuten blandet jeg alle ingrediensene i ett. Det medførte at kakene ble litt tynnere og mer utflytende. Jeg tror jeg foretrekker dem slik.

En stor fordel med denne oppskriften er at den kan brukes som grunnoppskrift. Her er det duket for tilsetning av kakao, kaffe, ingefær, safran eller andre krydderier. Eller hva med hakkede mandler, nøtter, kaffebønner, sjokoladebiter eller annet? Det er i grunnen bare personlig smak og behag som bestemmer begrensningene. Og dersom man heller ikke vil bruke mettet fett (smør), går det sikkert an å eksperimentere videre.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.