Stoltenbergs taxistunt

statsministerenStoltenberg burde heller ha spurt PST: Hvor finner jeg landets ærligste mennesker, de som sier rett ut hva de mener, uten å reflektere over om de kan bli straffet for det eller ikke?

Jens Stoltenberg synes å gå stadig nye veier for å møte potensielle velgere. Sist sett som midlertidig ansatt som taxisjåfør i Oslo sentrum. I følge ham selv er det fra baksetet i taxien man får høre hva folk flest mener om det ene og det andre. Det er herfra vi snakker rett fra levra, for å si det sånn. Stoltenberg følte seg imidlertid ikke helt trygg bak rattet. I følge ham selv har han ikke kjørt på åtte år. Sannsynligvis har han heller ikke tatt taxi i Oslo de siste åtte årene. Da hadde han visst at bakseteteknologien for lengst er blitt historie. Nå er det nettet som gjelder.

Min personlige erfaring tilsier at det heller ikke er like enkelt som før å føre en samtale med taxisjåføren. I hvert fall ikke på norsk. Mange av dem snakker så gebrokkent at forsøkene på kommunikasjon blir heller pinlige. Dessuten bør de helst konsentrere seg om kjøringen, ukjent med terrenget som de er. Det kan virke som om de får utlevert en GPS og så er man pr definisjon blitt kjentmann i Oslo. Sånn sett er det rart at ikke flere har tatt snarveien ned slottstrappene. Vel viser GPS-en snareste vei, men ikke alltid kjørbare vei. Jeg for min del foretrekker derfor Oslo sporveier. Det blir billigere for meg og mindre forurensende for deg.

Når det gjelder å treffe såkalte folk flest, mannen i gata og alle de andre som ikke sitter i fordelaktige maktsituasjoner, burde Stoltenberg heller ha spurt PST: Hvor finner jeg landets ærligste mennesker, de som sier rett ut hva de mener, uten å reflektere over om de kan bli straffet for det eller ikke? Og så hadde PST svart: Det er på nettet, kjære statsminister (vi trodde da du var blitt informert om dét?) Men kan du fortelle oss hvor lista skal legges? Vi har ikke kapasitet til å overvåke alle de som sitter på nettet og snakker som om de skulle sittet møkka fulle i baksetet på en taxi.

Jeg for min del ville ha foretrukket at det ble koblet til en valgknapp på valgomatene. Da hadde vi sluppet å bevege oss fysisk mot et stemmelokale. Partiene hadde sluppet å bruke mye ressurser og massevis av penger, som kunne gått til langt bedre formål enn å fiske stemmer, på en ørkesløs valgkamp. Spiller det egentlig noen rolle om det er høyresiden eller venstresiden som styrer AS Norge? Forblir ikke de fattige like fattige uansett? Ønsker man en skikkelig rystelse i norsk politikk, nærmest en revolusjon for å regne, bør man stemme Rødt. Er man lut lei biler, forurensning og bekymrer seg for alle de miljøgiftene barn og barnebarn får i seg, bør man stemme MDG – Miljøpartiet De Grønne. Men ingen av dem er funnet verdige av NRK til å bli med i partilederdebattene. Er det fremdeles ARK som bestemmer over kringkastingen?

For øvrig har jeg allerede forhåndsstemt. Bare for å være sikker på at jeg ikke skulle ombestemme meg rett før valget. Og for å si hva jeg mener om at Oslo skal søke om OL i 2022. Det er mange ting som etter min mening skal være på plass før akkurat den søknaden blir sendt av gårde. For eksempel en innvilgelse av det store fattigdomsløftet som så høytidelig ble avlagt for temmelig nøyaktig åtte år siden. I løpet av denne perioden har de økonomiske (og sosiale) forskjellene bare blitt større. Og enda større vil de bli, når for eksempel uføre mister retten til særfradrag. De som har minst må belage seg på å betale mer. Er det kanskje slik man ser for seg at et eventuelt OL skal finansieres? Populasen må bokstavelig talt selv finansiere både brød og sirkus.

Dersom statsministeren virkelig hadde ønsket å høre på hva fulle folk i baksetet på en taxi hadde snakket om, hadde han latt åpne for såkalte ”hat-rom” på nettet; steder der folk kan lire av seg hva det enn måtte være uten å bli straffet for det. Jeg skal vedde på at han vil få bakoversveis. Dersom han også tør (har baller nok) til å diskutere med alle ”kloakkrottene” på nettet, skal jeg personlig være med på å gi ham drosjeløyve.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.