Et sjakktrekk

Magnus CarlsenI dag er det imidlertid Magnus Carlsens store dag. Han har lenge ligget i toppsjiktet. Men nå er han helt Konge. Og vi er alle sjakkspillere.

Dette uttrykket – det var et sjakktrekk – hører vi ofte i forbindelse med et godt valg. Som de siste dagers VM-sluttspill i sjakk har vist, vil de fleste nå (forhåpentligvis) være oppmerksomme på at det finnes både gode og dårlige sjakktrekk – og at det er en serie gode sjakktrekk som til slutt ender med seier. Det heter med andre ord: Det var da sannelig et godt sjakktrekk!

Selv om den daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i sin tid prøvde å innprente i alle nordmenn at det er typisk norsk å være god, viser tallenes tale (statistikk) at det ikke alltid er slik. Heller ikke når det gjelder sport. Det er ikke langrenn på ski som er verdens mest utbredte idrettsutøvelse, for å si det slik. I verdenssammenheng oppfattes vel langrenn på ski som en noe sær sportsutøvelse – omtrent det samme forholdet som vi nordmenn (i alle fall hittil) har hatt til sjakk. Sjakk er for nerder.

Sjakk er ikke en gang definert som sport. I hvert fall ikke etter Norges idrettsforbunds kriterier. De ser vel på både sjakk og bridge som selskapsspill – og glemmer at fysisk og psykisk helse går hånd i hånd – og at vinnertyper må holde begge deler i topp stand for å kunne gå til topps og holde seg der. For øvrig har norsk sjakk tjent på at sjakk ikke er definert som sport. Ellers hadde ikke barn kunnet konkurrere mot hverandre før de ble 12 år. I sjakk – som i alle andre henseender – er det ikke seirene som gjør en god, men evnen til å tåle alle tapene som ligger til grunn for en (velfortjent) seier. Man må kunne tåle å tape, legge tapene fortløpende bak seg og begynne (hvert parti) fra scratch.

For øvrig skal OL i sjakk 2014 skal spilles i Tromsø. Hvor mange nordmenn har vært klar over det? Vi får håpe at media utviser (tilnærmet) samme interesse for dette arrangementet som for VM-sluttspillet – og på den måten gir sitt bidrag til å fremme sjakk som en (utrolig nok) ikke minst sosial hobby. Det finnes mange aktive sjakklubber rundt om i landet som tilbyr både barn og voksne mulighet til å spille sjakk på ulike nivåer, hva enten man bare vil spille for det sosiales skyld eller delta i turneringer. Hvert år arrangeres f eks NM i sjakk rundt om i landet, hvilket gir mulighet til å kombinere turneringssjakk med det å være turist i eget land. Enn videre: Sjakk er lite utstyrskrevende. Man behøver ikke stå utenfor sjakkverdenen fordi ens foreldre ikke har råd til å kjøpe kostbart utstyr.

I dag er det imidlertid Magnus Carlsens store dag. Han har lenge ligget i toppsjiktet. Men nå er han helt Konge. Og vi er alle sjakkspillere. Gratulerer med VM-tittelen!

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.