Esom i julen

rusVirkelig ensomhet kan befinne seg hos enkeltmennesker som tilsynelatende oppfører seg som en av flokken. Den kan skyldes sorg – man har mistet en som har stått en nær – eller at man bærer på noe man ikke kan eller vil dele med andre.

Like sikkert som julenissen kommer på kjerringa hver julekveld, velter media seg i «De ensommes triste jul» gjennom hele desember måned. Som om det skulle være verre å være alene og/eller ensom på julaften enn alle de 364 andre kveldene i året. Det virker som om man har glemt at vi lever i et ganske annet samfunn enn bare for 25 år siden. Det blir faktisk stadig flere nordmenn som av forskjellige årsaker ikke feirer jul. Derav følger naturlig nok et langt mer åpent samfunn.

Man setter ikke lenger kroken på døren lille julaften for ikke å åpne den før vareopptelling annen nyttårsdag. Man holder åpent i den grad markedet ønsker det og lovverket tillater det. Enn videre er det også mange som må jobbe i julen. Det er ikke bare å sende pasienter og pleietrengende hjem i julen. Vi krever også underholdning sendt på direkte TV og radio. Desuuten har vi fått alle ekte ensommes beste venn: Internett. Her kan man boltre seg fritt og uhemmet, hva enten man bedriver spill (f eks WOW) eller diskuterer så fillene fyker på et dertil egnet nettforum. For ikke å glemme Facebook – som for mange fungerer som sosial arena. Her kan man sludre og utveksle sladder og betroelser, uten å måtte dusje, kle seg og sminke seg for å kunne møte den virkelige verden. I den virtuelle er man alltid velkledd og nysminket, selv om man sitter i grilldress foran skjermen og spiser pizza Grandiosa i stedet for ribbe eller pinnekjøtt. For enkelte en garantert lettelse fremfor julens maskespill.

Hva man muligens ikke tenker på i sin iver etter å samle alle sosiale tapere til et mer eller mindre innpåslitent fellesskap på julaften, er at ensomhet ikke nødvendigvis er knyttet til det å være alene. Den som klarer seg alene resten av året, finner helt sikkert på noe å gjøre også på julaften, hva enten det er å sitte som femte hjul på vognen i en familie man ikke har særlig tilknytning til eller stikke av til Syden sammen med andre juleredde nordmenn. Her vil man i det minste ha noe felles med de andre; man har flyktet fra den tradisjonelle norske julefeiringen. Ribbe smaker kanskje ikke like godt i 24 varmegrader, men inntatt ved bassengkanten sammen med en karaffel sangria, blir det noe helt annet; en opplevelse utenom det vanlige, noe å dele med Facebook-venner.

Virkelig ensomhet kan befinne seg hos enkeltmennesker som tilsynelatende oppfører seg som en av flokken. Den kan skyldes sorg – man har mistet en som har stått en nær – eller at man bærer på noe man ikke kan eller vil dele med andre. I hvert fall ikke i julen. Overfor slike må alt mas om betydningen av fellesskap julaften i mange tilfeller oppfattes som utidig innblanding og kanskje også føre til en unødvendig påminnelse om sorgen eller savnet man helst vil komme bort fra. Sorg tar tid. Man må få lov til å sørge i eget tempo. Overfladisk (falsk) medfølelse gagner ingen annen enn den personen som på denne måten har fått utløp for sin egen trang til å utføre gode gjerninger. Kan ikke alle derfor bare passe sine egne saker og la være å blande seg inn i andres?

Hvor mange ensomme mennesker med behov for sosialt fellesskap finnes det egentlig i Norge? Jeg leste om en eldre dame i Aftenposten i fjor. Hun averterte etter noen å feire julen med. Og fikk det også. Jeg har hørt nyss om arrangementer som er blitt lagt ned på grunn av mangel på deltakelse. Stolthet er blitt brukt som argument for manglende deltakelse. Man er liksom for stolt til å innrømme at man sitter ensom på julaften. Mon det. Kanskje har vi bare fått langt flere muligheter til å slippe unna tradisjonelt julemas og presanghysteri? La oss håpe det. Solen har i hvert fall snudd og det går mot lysere tider. Også for alle dem som ennå ikke er klar for å innse det.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.