Northugs fyllekjøring – straff som fortjent eller «folkets» tilgivelse?

northugDet betviles ikke at myndighetene vil gi Northug straff som fortjent, men hva med alle vi andre? Bør vi ikke være like kategoriske hva angår Northug som i forhold til oss selv: Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen.

Northugs meritter utenfor idrettsarenaen burde ikke ha offentlighetens interesse, hadde det ikke vært for at enkelte av hans eskapader kunne ha resultert i et offentlig mareritt. Jeg sikter til den herostratiske fyllekjøringen natt til søndag 4. mai 2014. Heldigvis endte ferden «bare» i en lyktestolpe og ikke inn i en møtende bil eller en intetanende syklist eller fotgjenger som var på feil sted til feil tid. Begge de som satt i bilen synes også ha kommet uskadd fra hendelsen, i alle fall rent fysisk.

Hendelsen hadde kanskje gått upåaktet hen, hadde det ikke vært for at Politiet – uvisst på hvilken måte – fikk rede på fyllekjøringen, fant frem til navn og adresse, pågrep en Northug som først blånektet, men deretter ble plassert i fyllearresten for å sove ut rusen, slik at han kunne få avgitt forklaring i edru tilstand. Dermed fikk også media snusen i saken, hvilken gikk som en farsott i aviser, sladreblader, nyhetssendinger på TV og i radio samt sosiale medier. «Alle» hadde en mening om fyllekjøringen. VG spurte like godt «hele» det norske folk og smurte resultatet ut over avisens forside: Northug får det norske folks (uforbeholdne?) tilgivelse. Uansett hvordan spørsmålet var formulert, er svaret etter min mening ytterst betenkelig. Betyr det at vi ser gjennom fingrene med bilkjøring i ruspåvirket tilstand?

Nå kan det være at «folket» tilgir Northug fordi han er kjekk og grei, er kjendis eller noen ganger også leverer gode skiprestasjoner – eller en kombinasjon av en eller flere av disse faktorene – men det kan også hende at får vår tilgivelse fordi mange av oss liker (ønsker) å identifisere oss med vellykkede sportskjendiser. På den måten tilgir vi (egentlig) oss selv, ved å tilgi ham. Heri ligger også det vanskelige i kjendisrollen og kjendisdyrkelsen. Den som sitter på pidestallen kan ikke oppføre seg som en hore, så lenge vedkommende blir dyrket som en madonna. Mandag 12. mai 2014 kunngjorde NRK P1 at «nå foreligger resultatet av promilletesten» – uten å røpe hva «hele» Norge venter på: Hvor høy var promillen? Northug har allerede noen riper i lakken som følge av tidligere meritter. Sportsprestasjonene heretter bør (nok helst) være av primadonnakaliber, hvis det ikke allerede er for sent.

Uten å kjenne til promillen – det er forskjell på å ta seg en halvliter og å tømme en halvliter med sprit – er fyllekjøring en av de kanskje få handlinger som samfunnet ikke bør tilgi. Det gjelder både myndigheter og vi selv som privatpersoner. Det betviles ikke at myndighetene vil gi Northug straff som fortjent, men hva med alle vi andre? Bør vi ikke være like kategoriske hva angår Northug som i forhold til oss selv: Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen. Promillegrensen er satt til 0. Da lar vi bilen stå, når vi har drukket. Eller så drikker vi og tar taxi hjem. Enn videre; hva tenker alle de som har mistet noen eller selv er blitt kvestet og kanskje fått livet sitt snudd på hodet (ødelagt) på grunn av andres fyllekjøring, når de leser at «folket» tilgir Northug for hans uvettige omgang med alkohol og biljkøring? Northug har på alle måter hatt flaks. Han har ikke påført noen personer skade og han er blitt tatt, slik at han får en mulighet til å gjøre opp for seg (ta straffen) og forhåpentligvis lære av hendelsen. Men hva om Northug ikke hadde hatt hell i uhellet – hadde vi likevel tilgitt ham?

marita.synnestvedt@gmail.com

6 comments

  • Takk for påminnelsen. Jeg vet at den er 0,2 – men er ikke det tilnærmet lik 0? Selvfølgelig avhengig av vekt, hvor mye man har spist og hvor lang tid det går fra inntaket av alkohol til man setter seg bak rattet, vil det være forskjellig hva hver og en kan innta. Siden det likevel kun er snakk om et lite glass vin eller en øl, er jeg vant til at den som skal kjøre, kjører alkoholfritt. Men andre spekulerer kanskje noe mer mht hvor mye/lite man kan innta?

   Jeg vil for øvrig heller tro at det er dagen derpå noen og enhver kan gå i en felle, dersom kvelden før har vært noe fuktig. Man har kommet seg hjem, sovet noen timer, føler seg kanskje bare litt trøtt, men ellers ok – men bør man sette seg bak rattet eller satse på å reise kollektivt?

   I Northugs tilfelle har jeg forstått det slik at han var på fest, det ble sent, han satte seg bak rattet, kjørte og kræsjet. Kom seg likevel hjem hvor han ble pågrepet og puttet i en celle for å sove rusen ut. Det er under alle omstendigheter en svært klanderverdig oppførsel. Han prøvde dessuten også først å skulle lyve for Politiet. Det er ingenting i denne hendelsesrekken som kvalifiserer til begreper som en hederskar, sportslig type, etterrettelig, en gentleman. Heller ikke noe å henge opp på veggen som et forbilde for ungdom.

   Like

   • Feil, han var på fest, dro hjem, festet mer, satte seg i bilen for å kjøre uten mål eller mening, så pang. Dette kan ikke sammenlignes med en dagen derpå vet ikke lavpromille. Dette er overlagt fyllekjøring, ikke en simpel føring av motorvogn med en pils eller to innabords. Han bør miste lappen for det som kalles alltid, dvs 6 år og så måtte søke om å ta den igjen.

    Like

 1. Skyhøy promille. Altfor stor fart. Stukket av fra åstedet uten å sjekke hvordan det stod til med kameraten. Avgitt falsk forklaring. Ikke snakket sant før han ble presset til det. Med andre ord en gjennomført drittsekk. Og slike gutter vil Norge ha? Et ideal for barn og unge å strekke seg etter?

  Like

 2. Saken skal opp for retten til uken. I den forbindelse er det gitt tillatelse til at journalister skal kunne få filme domsavsigelsen. Sirkus Northug ruller altså videre. Fyllekjøring, stikke av fra åstedet uten å melde fra at det befant seg en skadet person der, falske forklaringer og forsøk på å legge skylda på andre skal gjøres om til et reality show. Presenter heller mannslingen for en sharia-domstol!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.