Tony Ourslers Den snakkende lyktestolpe en provokasjon mot kvinner

IMG_0534Jeg oppfatter Ourslers installasjon som en direkte hån mot kvinnefrigjøring. Den bidrar til å nøre opp under en helt sikkert unødvendig frykt og å skremme oss vekk fra et naturskjønt område vi har et fysisk og psykisk behov for å kunne ferdes i.

Det er tydeligvis flere enn jeg som har reagert på den amerikanske installasjonsartisten Tony Ourslers Den snakkende lyktestolpe, som sist høst ble montert i Ekebergparken, rett ved Ekeberg camping. For tidligere i sommer ble lykten knust, muligens som følge av at den i tillegg til å blinke – som om lyspæren er i ferd med å slukne – også snakker. Døgnet rundt. Den vil ganske enkelt ikke holde kjeft. Ekebergparkens ledelse har mistanke om at en eller flere av campingplassens gjester har sett (eller hørt) seg lei av den snakksalige lyktestolpen – derav hærverket – og vil derfor ta grep. De har forsåelse for at mange ønsker nattero og vil derfor installere en tidsbryter. Turistenes behov burde således være godt ivaretatt.

Men hva med de fastboendes behov, vi som til daglig bruker området til mosjon og rekreasjon? Burde ikke våre behov også bli ivaretatt? Selv har jeg begynt å unngå denne delen av Ekebergparken. Ikke fordi lyktestolpen blinker og snakker, men fordi den snakker med en hvislende stemme slik at man skulle tro at selveste Jack the Ripper hadde gjenoppstått. Hver gang jeg passerer lyktestolpen som ser ut som en modell London anno 1880, får jeg assosiasjoner til overfall, voldekt og drap – særlig om høsten i regnvær, når tåken henger tungt over sletta. Jeg får tanker i hodet som jeg helst ikke vil ha, særlig fordi jeg går alene og ikke liker å gå alene der det befinner seg få eller ingen andre. Naturen hjelper meg vanligvis med å fylle hodet med positive tanker. Det samme med fuglesang, ekorn og andre vesener som hører til i naturen. Men ikke en lyktestolpe som truer med å gå til bakholdsangrep.

Det er ikke lenge siden Oslo var plaget med en serie overfallsvoldtekter. Faren for å bli overfalt (og voldtatt) er med andre ord høyst reell i en større by som Oslo har utviklet seg til å bli. Mange kvinner føler seg uttrygge når de ferdes alene. Jeg oppfatter derfor Ourslers installasjon som en direkte hån mot kvinnefrigjøring. Den bidrar til å nøre opp under en helt sikkert unødvendig frykt og å skremme oss vekk fra et naturskjønt område vi har et fysisk og psykisk behov for å kunne ferdes i. Jeg synes det er merkelig at ingen har reagert på lyktestolpen fra følgende aspekt; terrorisering (utpsyking) av kvinner som sliter med angst. Etter min mening bør lyktestolpen få varig munnkurv. Alternativt pålegges å komme med positive ytringer.

marita.synnestvedt@gmail.com

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.