Stemmefiske på Ekeberg #mdg #valg2015

Lørdag 4. Juli tilbrakte jeg noen timer på Ekeberg for å vise at Miljøpartiet De Grønne Nordstrand i aller høyeste grad er tilstedeværende – og vil passe på at reguleringsplanene for området – som folk flest ikke har hørt om og derfor ikke har satt seg inn i – blir tredd nedover hodene våre før vi vet ordet av det.

Områdeprogram for Ekeberg by- og idrettspark, Plan- og bygningsetatens anbefaling mars 2015 er den formelle betegnelsen. Allerede tittelen innebærer en innsnevring i forhold til natur og vekt på kultur. Ekebergområdet er i høyeste grad et viktig naturområde og et skattkammer hva angår Oslos historie. Å lese områdeprogrammet ble for meg en kjærkommen historietime. Tenk å være født og oppvokst i området og samtidig vite så lite om den til dels dramatiske historien som har utspilt seg i området. Kulturbiten bør være å belyse historien, bl a gjennom de bygningene som allerede står der. Ta dem i bruk, lag rollespill og fortell turister både fra egen by og andre steder hvordan menneskene levde her i tidligere tider.

Selv er jeg arkeolog, ikke biolog. Men jeg er gift med en biolog, som kan fortelle at Ekebergområdet ti dels har et unikt planteliv, uvanlig for våre breddegrader, men mulig på grunn av den vestvendte skråningen. Her faller vårens første sol, her forsvinner snøen først og bjørka blir grønn 14 dager før den grønnes på Lambertseter. De inngrep som eventuelt skal foretas i Ekebergområdet må derfor ikke føre til at vegetasjonen – ei heller dyrelivet – blir borte.

Det står også økonomiske interesser i kø for å bygge ut på Ekebergsletta. Det gjelder bl a KFUM, som vil bygge et stadion, og BSK, som vil ha en større og mer moderne ekeberghall, tilrettelagt for idrett og næringsliv. Så vidt jeg har forstått støtter de imidlertod ikke hverandres prosjekter, bare sine egne.

De som jeg snakket med på mine sykkeltrallerunder (jeg spaserte, jeg syklet ikke) var alle av den eldre garde, bl a en oldemor til 7 oldebarn, og svært opptatt av at «idretten» ikke skulle sluke hele sletta. Både de og jeg er oppvokst med mantraet at Ekebergsletta skal være for alle. Det er slik vi kjenner området – og det er slik vi vil ha det. Det betyr ikke at vi ikke skal videreutvikle konseptet – snarere tvert i mot – men det skal være i harmoni med de eksisterende natur- og kulturbetingelser, ikke på tvers av dem.

marita.synnestvedt@gmail.com

PS:
Jeg går gjerne en tur igjen. Jeg synes at andre som har lyst til å bidra med noe i valgkampen bør gjøre det samme. Det handler om å være synlig og tilstedeværende. Akkurat som reklamekampanjer.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.