Cookies – gjerne med egen vri

Denne oppskriften har jeg videreutviklet fra en nedarvet oppskrift på tyske skiver. Det er på mange måter en grunnoppskrift som er enkel å tilpasse egen smak. Selv blander jeg alle ingrediensene sammen med en gaffel. Det gir en annerledes (sprøere) konsistens enn om man bruker kjøkkenmaskin. Du trenger:

125 g meierismør, smøremykt.
1,5 dl sukker
3 – 4 dl hvetemel (noe av melet kan med fordel erstattes med malte mandler eller mandelmel)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 egg, romtemperert

Ha 125 g smøremykt smør i en bolle. Bland bakepulver og vaniljesukker i sukkeret og tilsett smøret. Bruk en gaffel til å vende smør og sukkerblanding. Tilsett egget. Rør til det er blandet. Ha i mandelmel (eller malte mandler), vend det i røren. Tilsett hvetemel litt etter litt, men ikke lenger enn til deigen er blitt smidig og kan bearbeides for hånd.

Del deigen inn i 32 små kuler som plasseres på 2 kakebrett (16 kuler på hvert), kledd med bakepapir. Trykk hver kule ned med en gaffel eller med fingrene. Stek hvert brett på 175 – 200 grader C i ca 8-10 minutter eller til gyllenbrune i kantene. Avkjøl.

Disse småkakene kan oppbevares i boks i flere uker. De kan også fryses.

Dette er oppskriften på min mandelvariant. Den kan imidlertid med letthet tilpasses egen smak ved å blande kakao, kaffe, ingefær, kanel eller andre krydder i litt av hvetemelet. Mandlene kan erstattes av malte nøtter. Det går også an å tilsette hakkede sjokoladebiter, mandler, nøtter, tørkede frukter eller hva annet man måtte like.

Variasjonene er uendelige. Denne oppskriftene er også såpass enkel at selv små barn kan være med og bidra, f eks til å trykke ned kulene og dekorere med sjokoladebiter. Et finfint tidsfordriv på våte eller kalde dager.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.