Aldri før klokken fire

De fleste familier har vel sine helt spesielle ritualer og talemåter – hvilke utenforstående ikke skjønner det kvidder av før de eventuelt blir tatt inn i varmen. Min familie er i så måte intet unntak. Vi deler for eksempel uken inn i drikkedager og alkoholfrie dager. Det for ikke å få i seg altfor mye alkohol, totalt sett. Det er imidlertid lov å gjøre unntak, slik som ved fødselsdager og andre spesielle dager. Og det er alle spesielle anledninger som pleier å dukke opp i løpet av året som bekrefter nødvendigheten av å holde de alkoholfrie dagene hellige, for å si det sånn.

Nyttårsaften er for oss en spesiell dag som innbefatter alkohol. I år faller den sågar på en lørdag, som også er en drikkedag. Vi blir sånn sett snytt for en drikkedag, men det er ikke så farlig. I hvert fall ikke i desember måned, der unntakene nærmest synes å stå i kø. Det er imidlertid ikke bare å stå opp om morgenen og gripe til flaska, selv om dagen er en drikkedag. Vi har nemlig etablert en regel for når på dagen det er akseptabelt å sprette korkene. Det magiske klokkeslettet er kl 16.00. Aldri tidligere – bortsett fra når vi befinner oss i andre tidssoner enn den hjemlige. Eller når dagens program er så presset at vi må begynne tidligere, rett og slett for å få med oss alt.

Det er for øvrig ektefellen som i sin tid innførte regelen. I første omgang som en fleip. Det hadde seg slik at han i en årrekke pleide å spille bridge på Storefjell i pinsen. Det eksisterer ikke noe absolutt alkoholforbud, hva angår bridgeturneringer. For å holde de mest tørste i noenlunde sjakk, innførte turneringslederen en regel som tilsa ikke noe alkohol før klokken fire. Og hver dag, idet klokken ble fire, pekte turneringslederen på armbåndsuret mens han sa: «Og nu er klokken fire». Alle forstod hva han mente med det. Det var ikke nødvendig å si noe mer enn det.

Fra fleip til alvor. Det er faktisk ikke så dumt å etablere slike private rutiner, særlig ikke i de tilfellene det lett kan bli for mye av noe. Det gjelder ikke bare alkohol, men også røyking, spising og annet man ikke bør få i seg for mye av. Men også omvendt: Bevegelse i form av trening, turgåing, jogging eller annen form for mosjon stillesittende kropper sårt kan trenge til.

I dag er det som tidligere nevnt både drikkedag og en spesiell anledning, nemlig nyttårsaften. I og med at man må holde seg våken helt til midnatt for å få med seg årsskiftet, gjør man klokest i å ikke begynne feiringen før fire. Full før fem er for amatører. Jeg har også lært at man bruker dagen i dag til å takke for det gamle året. Godt nytt år ønsker man hverandre først når klokken har slått det tolvte slaget ved midnatt. Jeg nøyer meg derfor hastigst med å takke for det gamle, før klokken blir fire!

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.