Mord eller henrettelse?

I løpet av de siste dagene har myndighetene i Arkansas (USA) henrettet dødsdømte fanger på løpende bånd. Det blant annet fordi et av medikamentene, som brukes i forbindelse med avrettingen, går ut på dato i slutten av april. Nå er det sikkert slik med medikamenter som med andre varer; de holder mye lenger enn utløpsdatoen. Men Arkansas tar tydeligvis ingen sjanser. kanskje er de også lovpålagt å bruke legemidlene innen utløpsdatoen.

Det var for så vidt ikke saken denne gang. Dagsrevyen hadde en reportasje for noen dager siden, der reporteren konsekvent brukte begrepet «drepe», i forbindelse med avlivningen av de dødsdømte. I mine ører klang det som om delstaten Arkansas gjorde noe klanderverdig, da de drepte fangene, i stedet for å henrette dem. Mord og drap er ord som i hvert fall jeg bruker for å beskrive ulovlig avlivning. Avrettelse, henrettelse eller endog avlivning er ord som brukes om legale «mord». Av respekt for ofrene og deres pårørende, bør Dagsrevyen være påpasselig med hvilke betegnelser de bruker.

Selv er jeg i mot dødsdom i fredstid. I krig eller krigslignende situasjoner, kan jeg ikke være like bastant i mot dødsdommer. Det igjen av respekt for dem vi sender ut i krig, og som risikerer å bli drept. Da kan man ikke bare kimse av landssvikere og forrædere. Men det blir en annen diskusjon.

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.