Rødvin på colaflasker

Oslo har vært tørrlagt siden begynnelsen av november 2020. Og for å være ærlig; det begynner å ta på. Særlig fordi det virker usannsynlig at Raymond vil åpne opp med det første. Det som skulle vare i to uker er snart utvidet til å nærme seg fem måneder. Hvis jeg hører ett ord til om den siste (lille) motbakken vi alle må gå før alt blir bra, så tror jeg at jeg snur (spyr).

I mellomtiden gjelder det å ordne seg som best man kan. Sist helg ble det varslet full sol og flere varmegrader. Hvorfor ikke møtes på Ekeberg, sånn litt i smug, medbringende noe å spise og drikke? Som sagt så gjort. Vi var imidlertid ikke de eneste. Halve Oslo + omegn hadde fått nøyaktig samme gode idé. Over alt brant lystige bål og engangsgriller. Hver lille bortgjemte krok syntes opptatt av folk i samme ærend som oss selv. Det til tross for at den lovede sol glimret med sitt fravær.

I Norge er det ulovlig å drikke alkohol på offentlige steder. Slik har det alltid vært, i hvert fall så lenge jeg har levd. Da gjelder det å kunne ordne seg. Ett av triksene er å helle rødvin på colaflasker. Det er ingen som ser forskjell. Man må bare passe på å ikke helle innholdet i colaflasken over på vinglass, før man drikker det. Slikt kan vekke øvrighetens mistanke. Bruk heller sugerør!

Det er ikke bare Norge som har merkelige regler hva angår alkohol. Et sted vi var i India serverte de øl fra tekanner. Det var tydeligvis tillatt. Men å skjenke øl direkte fra flasken – eller drikke rett fra flasken – det var faktisk forbudt. Enkelte steder må man visstnok ta med børsten selv, selv om man sitter på et utested og forventer full service. Jeg har ikke opplevd det selv, bare hørt rykter. Og når det gjelder å drikke rett fra flasken, har jeg en følelse av at snobbefrekvensen øker med alder og antall kurs i vinsmaking. Kun en gang i mitt liv har jeg opplevd en ung mann som nektet å drikke vin, fordi vi ikke hadde tatt med vinglass, han måtte drikke rett fra flasken. Han mente vinen var for god til å drikkes rett fra flasken. Jeg mente vinen var for god til ikke å drikkes der og da.

Tilbake til sist helg på Ekeberg. Vi følte oss som ungdommer som hadde sneket oss av gårde for å smugdrikke. Heldigvis ble vi ikke fersket av onkel Raymond. Ekebergskråningen, som tidligere ble benyttet av homser, narkomane, prostituerte og deres kunder, for å kunne holde på med sitt i fred, var full av helt vanlege mennesker som følte at de måtte stikke seg vekk fordi de hadde behov for å ta et glass i hyggelig samvær sammen med andre. Neste helg skal man se at flere tar med camping-stoler og -bord. Noen får kanskje den smarte ideen å selge øl og vin til priser langt under resturantpris. Cafe Utsikten får en ny vår. I Oslo sentrum troner derimot kong Raymond mutters alene. Skål!

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.