Når den gamle vin fermenterer

Stadig flere av mine FB-venner legger ut bilder som viser hvordan de markerer sitt første shot med koronavaksine, hva enten de feirer med bløtkake, champagne eller noe helt annet. De fleste av dem tilhører generasjonen Vi Over 60, for hvem covid-19 er en reell trussel mot liv og helse. Jeg kjenner mange som har sittet mer eller mindre isolert i sitt eget hjem i over ett år, livredde for kontakt med andre, av frykt for å dø av korona.

Derfor er det så uendelig trist at mange politikere går aktivt imot muligheten til at de igjen skal kunne omgås hverandre som et “vaksinepass” vil kunne gi dem. Seniorsentre, bridgeklubber og andre arenaer hvor eldre folk møtes vil kunne åpne. Tilsvarende burde treningssentre kunne åpne for vaksinerte. Kanskje også puber, barer og restauranter, dersom eierne finner det lønnsomt. Jeg kan ikke skjønne at det er annet enn en utkrøpen misunnelse som herjer. Som om ikke de yngre generasjoner har herjet nok og mange har gitt mer eller mindre blaffen i smitteverntiltak gjennom hele pandemien.

Vi som gjennom store deler av livet har reist til fremmede steder vet at mange land krever at man er vaksinert mot en rekke sykdommer. Selv har jeg fått påfyll av vaksiner minst to ganger i mitt voksne liv. Når det gjelder covid-19 krever de stedene jeg frekventerer sydover på vinteren at man er vaksinert eller kan fremvise en negativ test tatt innen 72 timer før avreise. Dersom Norge skal unnlate å gi sine borgere dokumentasjon på at de er vaksinert mot covid-19, stinker det av et reiseforbud. Og hvorfor ikke slippe pensjonistene løs til Costa del Sol? Spania lever av turister. Mange nordmenn har hus eller leilighet i Syden. Det ligger ingen urettferdighet i dette, fordi det normalt er denne gruppen som rent faktisk kan reise på denne tiden av året, utenom skoleferiene.

Men hva med dem som ikke vil la seg vaksinere? Det er ingen plikt å la seg vaksinere i Norge. Men de som ikke vil la seg vaksinere skal heller ikke ha noen rett til å hindre dem som skjønner sitt eget – og flokkens – beste til å hindre andre mennesker den mulighet til fri livsutfoldelse som vaksinen synes å bringe med seg. Når alt kommer til alt er det vel heller en valgkamp vi er vitne til. Regjeringen er for. Opposisjonen går i mot. Og omvendt. Siden vi har med en pandemi å gjøre – den spenner globalt – så er det egentlig uvesentlig hva Norge måtte mene. Verden går videre uansett og Norge må faktisk forholde seg til denne, blant annet gjennom inngåtte avtaler. Det er således ingen grunn til ikke å slippe pensjonistene løs; det er tross alt vår!

marita.synnestvedt@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.